View Single Post
Staro 20.09.2013., 14:34   #2132
sibica
Premium
Moj komp

sibica's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Nokia lumia 520-kratka recenzija

Evo, prije nekoliko dana sam nabavio ovaj mobitel, pa ću napisati par svojih iskustava. Idemo od početka. Mobiteli mi služe više manje za razgovore, nisam neki freak koji traži čuda od mobitela i sl. Dakle, do sada sam imao LG P350, android mobitel koji je godinu dana radio ok, nakon toga počeo se restartirati i sl. te sam krenuo u nabavku novoga. Limit koji sam bio spreman dati za mobitel je oko 800 kn, skuplje od toga me ne zanima. Slijedom toga,a kako sam na VIP-u pred istekom ugovora, mogao sam birati ili Experia Miro ili neki kinez kojeg bi naručio preko neta. Slučajno sam preko webshopa naletio na ponudu od samo 99 kn za Lumiu. Malo sam čitao recenzije i činiilo mi se ok. Dakle, idemo na stvar:

IZGLED: mobitel je na prvu dosta veći od mog dosadašnjeg LG-a 350. Dobro stoji u ruci, klasičnog je dizajna, ajmo reći da je "ozbiljan". Prvo sam mislio kako otvaranje poklopca iziskuje nauku,ali je vrlo jednostavno i bez problema se otvori,a poklopac lijepo sjedne. Poklopac je plastičan, ali plastika ok izgleda, čak bi rekao da je pomalo gumirana (moj je crne boje).
PRVO POKRETANJE: pri pokretanju nudi neke mogućnosti, a samo postavljanje mobitela gotovo je u par minuta. Inače se pali dosta brzo, čini mi se brže od mog bivšeg androida.
KORIŠTENJE: malo sam razmišljao kako ću se priviknuti na WP8 operativni sustav na mobitelu, ali rad sa tim pločicama je jednostavan, touch je izvrstan kao i tipkovnica na touchu (npr. iako imam papke na rukama veličine manje dječje glave ne griješim pri tipkanju, već sve ide bez problema). Snalaženje po izbornicima je jednostavno i brzo (začuđujuće brzo u odnosu na LG P350).
APLIKACIJE: često se spominje kako je jedna od prednosti androida puno veći izbor aplikacija. WP8 nema toliko aplikacija kao android, ali sve one koje sam i do sada koristio, pronašao sam iste ili slične i na windows storeu. Posebno sam zadovoljan navigacijom tj. nokia here kartama. Pronalaženje GPS signala je trenutno, a karte su jako precizne. Dok sam na LG-u imao probleme sa pronalaženjem signala, ovdje toga nema (čak mi GPS pronalazi i na wc-u )). Od sport tracker programa koristio sam ENDOMONDO. OVdje odmah pronalazi signal i što mi je još važnije, ne gubi ga. Na androidu mi se signal gubio,pa su mi rute bile neprecizne ili dio rute čak nije ni "uhvatio".
Fotografije su dobre, nisam još skužio kako napraviti zoom na fotografiji,ali za normalno korištenje, fotke su super. Jako dobra mi se čini mogućnost snimanja panoramskih fotografija (ovo vjerojatno imaju i mnogi noviji android mobiteli). Video nisam snimao. Što se tiče filmova i sl., još nisam ništa isproba
BATERIJA: o bateriji ne mogu puno reći, do sada sam ga tek jednom punio, s time da sam se prvi dan baš uživljavao na njemu i iako sam ga bio napunio samo do 60%, baterija je uz sve iživljavanje izdržala jedan dan. Točnije podatke moći ću reći tek nakon par punjenja, ali mislim kako bi sa normalnim korištenjem mobitel mogao izdržati nekih 1,5 - 2 dana (ispravite me ako griješim).
Ukratko:
POZITIVNO:
brzina rada
kvaliteta izrade
vrlo dobro otvaranje office dokumenata
brz i precizan GPS i tracker programi
baterija ? (još nedovoljno testiran mob)

NEGATIVNO:
veličina (bar meni)
manje aplikacija nego na androidu (nekome će to biti nedostatak, meni za sada ne fale)
kompliciranije otvaranje datoteka koje su na SD kartici

Više uskoro, kad ga još malo istestiram
sibica je offline