View Single Post
Staro 07.09.2013., 14:02   #1998
vlovrec
Premium
Moj komp

vlovrec's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Smile FAEA F1

Kao što sam obečao na forumu evo kratki review za FAEA F1:

Nakon cca 2 mjecesa proučavanja foruma odlučio sam se za ovaj mobitel, prije svega jer ima Qualcomov chipset i samim time nema problema s GPS-om kao MTK procesori.
Zatim tu je još i NFC, odličan ekran, neloša baterija, podrška za WDCMA 900/2100.

Dizajn/završna obrada:
Mobitel je čvrst, kvaliteta plastike i završna obrada je odlična. Pošto imam malo veće ruke i veličina je idealna, da je veći bio bi prevelik. Zadnji poklopac i tipke sjedaju odlično, nigdje nema nekog razmaka ni škripanja. Ovdje bi spomenuo jedan nedostatak: Tipke su kapacitivne i samo je home tipka jasno označena. Tipka "back" i "meni" se noću uopće ne vidi, tj nije osvjetljena a i danju treba jako gledati da se uoči. No dosad sam možda jednom promašio jer čovjek se navikne di je.

Kamera
Sam rad s kamerom je vrlo ugodan, fotografiranje je brzo, a slike su odlične. Smatram da je za jedan mobitel kamera odlična, samo zaštitno staklo kamere je upušteno u masku, tako da je i zaštićeno od grebanja. Kao dokaz prilažem par fotografija:

GPS:
Prvi fix nakon paljena trajao je cca 3 min s upaljenim wifi-om. GPS signal je stabilan i prijem je odličan. Probao sam usporedni test s huaweiem u8650 i mogu reći da su rezultati bili gotovo pa identični. Testirao sam tako što sam oba uređaja stavio na armaturnu ploču automobila i prošao cca 15km.

Evo primjer jednog drugog GPX (ili KML) fajla snimljenog endomondom, bicikliranje s čestim pauzama (endomondo sam skuži kad sam stao pa pauzira snimanje) Sam mobitel se nalazio u džepu, znači nije bio na otvorenom i dobar dio mene mu je zaklanjao pogled prema satelitima.

Duall sim:
uređaj podržava dvije sim kartice, otključan je na sve mreže. Jedna kartica podržava 3g dok druga samo 2g. Sam rad s karticama je po meni odlično rješen. I prilikom poziva i prilikom slanja poruke dok se pozicioniramo na broj koji želimo zvati ili napišemo sms samo odaberemo SLOT1 ili SLOT2 i koristimo željenu karticu. Jednostavno i funkcionalno.

Ekran:
Ekran je odličan, boje su žive, rekao bih da su baš pogođene. Nisu isprane, a ni prejake. Kut vidljivosti je pa skoro i 180 stupnjeva, tj nema razliku u kontrastu/svjetlini dok ga se okreće kao kod npr sony uređaja. F1 ima i senzor svjetline koji odlično radi, pa je samim time i rad na dnevnom svjetlu ugodan.
Kao manu naveo bih jedan stuck pixel na samom gornjem lijevom uglu ekrana koji svjetli zeleno u svim prilikama. Kontaktirao sam proizvođača u vezi toga vele da im ga pošaljem natrag i da imam 2 godine garancije :-)

Kvaliteta zvuka/povezivost:
I mikrofon i zvučnik djeluju odlično, sugovornik se čuje jasno, nema šumova pucketanja ni ničeg sličnog.
GSM signal je cijelo vrijeme konstantan, nijednom nisam ostao bez signala na obje sim kartice, nema nikakvog prekidanja u razgovoru, ioako se povremeno krećem mjestima s slabim signalom.
Wifi isto radi odlično, povezivanje je brzo i veza je stabilna. NFC nisam još imao prilike isprobati.

Baterija:
Kapacitetom od 2000mAh, uz 4.5" ekran je sasvim zadovoljavajuća. Ne drži tjedan dana kako bih htio, ali mislim da 2 bude dana držala dok se par puta napuni. Nakon prvog punjenja nakon 36 sati je imala još 20%. Primječujem da je ekran velik potrošač baterije. Doslovce se vidi kako postoci idu dole dok je duže vrijeme upaljeni.

specifikacije:
BAND:
2G: GSM 900/1800/1900MHz
3G: WCDMA 900/2100MHz
CPU: Qualcomm S4 MSM8225Q, Cortex A5 quad core, 1.2GHz; GPU: Adreno203
ROM/RAM: 4/1GB
ekran: 4.5 Inch(16:9),IPS,OGS,1280x720
Kamera: 8mpx/2mpx, bljeskalica
Baterija: 2000mAh
Ostalo: LED notifikacija, NFC, SDCARD do 32GB,

pros:
+ kvaliteta izrade
+ GPS
+ ekran

cons
-baterija
-procesor

Zaključak:
Premda sam bio dosta skeptičan što se tiče noname mobitela moram priznati da sam poprilično zadovoljan kupovinom. Drugi izbor bila mi je Sony Xperia SP koja je jača po specifikacijama (ima qualcomm MSM8960T, dual 1.7ghz dok faea ima slabiji snapdragon s4 8225q quad na 1.2GHz) te podržava LTE i ima dosta izdržljiviju bateriju. Cijenovno je FAEA F1 cca trećina cijene xperije sp.

Po mojem mišljenu mobitel je odličan izbor za korisnika koji će ga upotrebljavati za razgovore/sms,pročitati koji članak,poslati koji mail ili sl. Za te zadatke je procesor i više nego dovoljan, dok za igranje igrica mislim da je bolje uzeti neki MTK (turbo) procesor.

Zadnje izmijenjeno od: vlovrec. 10.09.2013. u 07:46.
vlovrec je offline   Reply With Quote