Citiraj:
Autor CatKiller
Bubba, tok struje koji je uvijek u jednom (ili nijednom) smjeru nije izmjeničan. "Teslina" tj. fizikalna izmjeničnost struje se odnosi na smjer kretanja elektrona, a ne na matematičke definicije i transformacije funkcija.
|
Pa tebe 100 godina nisam vidio ovdje!
"Smjer kretanja struje" (ako mislimo na gibanje elektrona) je identican u svim "strujama", postoje konvencije i bok. Razlika je u trenutnim vrijednostima, i upravo to fizikalno cini izmjenicnu struju "najvise" izmjenicnom, obzirom da se kolicina naboja kroz vodic mijenja s vremenom. Istosmjerna je istosmjerna jer je u vremenu konstantna.
Citiraj:
Bilo kakva izmjeničnost u računalima je strogo signalne prirode, tj. prijenosa informacija, a ne prijenosa električne energije i pridruženog korištenja kondenzatora, što je autor zapravo i pitao.
|
Obzirom da se taj signal superponira na napon, pa samim time u igru dolazi i struja... Jel, da se ne ponavljam sad.
Ili mi hoces reci da jedan AM signal nije izmjenican jer... um, sto, ne moze se ustekati u suko utikac u bilo kojem smjeru u kojem zelis?
Citiraj:
Autor [GOW]Nec
Digitalni sam spomenuo jedino zato jer si se ti na njega pozvao. Jedina razlika je da je stepenast. Dok ne mijenja polaritet u suprotni ne može se zvati izmjeničnom strujom.
|
To naprosto nije istina i posljedica je uvrjezenosti i dogmatizma. Samo zato sto se *najcesce* koristi u prakticnoj primjeni napon sinusnog oblika koji mjenja polaritet nema nikakve veze s definicijom promjenjivosti, izmjenicnosti (ili kako vec ti je drago) struje, koja bas nije pretjerano teska za zakljuciti - ako u razlicitim vremenskim intervalima kolicina naboja mijenja (a kolicina naboja po vremenu je - struja), onda je struja izmjenicna. Obzirom da mi imamo jedini nacin prijenosa signala vodicima po maticnoj ploci naponom, pa posljedicno i strujom, koji je promjenjivih vrijednosti u vremenu, onda ga valjda prenosimo izmjenicnom strujom.
Nije otkrivanje teorije superstruna vidjeti kako struja "radi" i kako je konvencijama definirana izmjenicnost i istosmjernost. Intrinsicno, razlike nema, ne postoji "zelenija", "veselija" ili *izmjeničnija" struja, barem koliko je meni poznato. Zna se koje su fizikalne jedinice i tu neam previse dilema.
Ovo me podsjeca na dobru staru o bajtu i 8 bitova. Pa su onda sokovi, muke, konsternacije, Platonove pecine i ne znam kakva cudjenja i zblenjavanja kad se konstatira da bajt moze imati jedan bit. Ili njih prebrojivo beskonacno mnogo.
Citiraj:
Što se tiče električkog pojma, dok nema promjene iz "+" u "-" na žici, AC ne postoji. Iz tog razloga je "0" na izmjeničnoj struji uvijek nulta, odnosno srednja točka, a faza mijenja polaritet, što bi reklo i smjer toka elektrona.
|
Kao sto rekoh, jel', samo ako ne mozes okrenuti suko za 180 i da vešmašina radi, napon nije izmjenican?
Citiraj:
Izmjenična struja ima sličnosti s impulsnom DC, ali impulsna se i dalje drži zadanog polariteta, iz tog razloga i jest DC. To što ona nije stabilna i linearna ne čini je izmjeničnom strujom jer ne mijenja polaritet. Promjenjiva jest jer mijenja karakteristike, ali zamijeniti promjenjivu struju s izmjeničnom je kao otići u restoran i pojesti jelovnik.
|
Kao sto sam pitao MackoUbicu, sto tocno cini emitiranje gornjih harmonika AM signala istog manje izmjenicnog od tvojih 220V u uticnici za koje si zapeo? Ili AM signal nije izmjenican?