Citiraj:
Autor coconut
btw, bubba gdje bi ti na ploču našao izmjenični napon? Koliko znam, ATX konektor daje isključivo istosmjerni. Jest da mi elektronika nikad nije bila jača strana, lai nekkao sumnjam da na ploči postoji DC->AC konverter.
http://en.wikipedia.org/wiki/ATX
|
Ovakvi... ispadi, da se izrazim vrlo blago i njezno, upravo su razlog zasto i dan danas proklinjem IBM i njihov PC koncept. No nebitno sad...
Ne znam zasto je ovo potrebno pisati, ali... Cjelokupna digitalna logika pociva na izmjenicnim signalima, pa samim time njihovim naponima odnosno strujama (da sad ne ulazimo u detalje, jer svi kupuju "struju" a ne "elektricnu energiju", no dobro).
Halo, sve i da nemas tri ciste s kompijuktorika, valjda znas da makar procesor barata s nekakvim kilo/mega/giga hertzima, a svi znamo da je cica Hertz blago preminuvsi nadjenuo ime mjernoj jedinici za frekvenciju, a frekvencija nuzno podrazumijeva, ni manje ni vise, nego izmjenicni signal. Na kraju krajeva, uzmi definiciju kvadratne funkcije koja je matematicka interpretacija pravokutnog signala kojeg trosi digitalna elektronika, koju onda razbucas Furieovom transformacijom, pa si opet dosao na to da se radi o - izmjenicnom signalu.
Pa ako ti to vec nije dovoljno za izmjenicne "struje" na maticnoj ploci, onda se samo sjeti sve sile PLL-ova i drugih sintetizatora izmjenicnih signala koji omogucuju da nase ploce rade tako kako rade.
Na kraju krajeva, jebo ga otac, jel imas ti zvucnu karticu na maticnoj ploci? Evo ti generator prekrasnog izmjenicnog signala.