View Single Post
Staro 03.09.2013., 07:06   #3
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Autor Zellenny Pregled postova
Ovo je možda glupo pitanje, ali znam da sam prije par mjeseci guglao i nisam bio zadovoljan rezultatima.

Naime, zanima me čemu točno služe kondenzatori na pločama?

Razumijem da se kondenzatori koriste kod AC za peglanje napona i sl., ali što se pegla na pločama ako imamo DC?

Pitao sam 3 dipl. ing. elektrotehnike i nisu mi nešto ulili povjerenje. Jedan mi je rekao da kroz MBO teče izmjenična struja i da su zato tamo kondenzatori (na to sam ja malo blenuo jer živim u uvjerenju da teče samo DC), drugi mi je rekao oni "popravljaju" kvadratičaste oblike napone koji se javljaju kod takvih sklopova, a treći mi je rekao je ulaz u ploču DC, ali se tamo negdje putem nešto pretvara u AC koja u biti nije prava AC, nego neka čudna... U glavnom, zbuniše me totalno svi skupa

Ne znam, možda ja živim u nekoj zabludi, ali gdje kod piknem multimetar na ploču dobijam DC očitanje, ne znam od kuda priče o AC.

Zdravo seljački, ako može, jer baratam samo osnovama. Hvala
Zdravo seljački, smanjuju fluktuacije napona jer nekim sklopovima samo stabilan napon odgovara. Samo baterijski izvor daje potpuno ispeglanu istosmjernu struju, sve što se preko Graetza ili nekakvog invertera ispravlja nema "ravne" karakteristike kad prikažeš na grafu.

Tom inžinjerčini koji je našao izmjeničnu struju na MBO treba oduzeti diplomu i poslati ga u kamenolom sa alatom "na žgance" jer očito ima problema sa strukom u kojoj se predstavlja kao znalac.