Pa dobro, ne bih dao $300 za neki xyzxyzxyz, ali za malo ozbiljnije modele od Xiaomija/Lenova/ZTE/... sigurno bih ako bih se odlučio da kupujem mob u tom rangu.
Ja to gledam ovak:
Za te novce ($300~1800 kuna) kod nas mogu dobit polovni S3 Mini ili NEDAJBOŽE (

) Ajfon 4s bez garancije. S2 polovni još uvijek drži cijenu, a ja sam si za te novce uzeo 2 Lenovo A800 (640 + 570 kuna) mobitela + Galaxy Tab 2 7.0 za 100 kuna (doduše produženjem ADSL ugovora, no ionako bih koristio T-Com jer mi je pouzdana internetska veza neophodna). Može li jedan polovan S2 i bez garancije za tu cijenu (1300 kuna) zamijeniti ta 3 uređaja?
Što se tiče slanja u Kinu i pregovora - opet bolje nego ne imati nikakvu/isteklu garanciju.
E sad si ga...
Evo ti primjer Prestigia, točnije model 5044 - cijena 2100 kuna kod nas. Po specifikacijama je skoro identičan Cubot GT 99 / ostala ekipa, koja u Kini košta od 750 kuna pa nadalje. Govorimo o razlici od najmanje 1300 kuna.
Želiš primjer zakaj operateri nemaju takve mobitele u našoj ponudi? Prvenstveno radi 2 SIM kartice na boljim mobitelima, a i zbog toga što bi 15/20 ljudi prije kupilo fakin Samsung/HTC cijenom od 2000 kuna, nego neki Xiaomi/Huawei/Lenovo/ZTE specifikacijama isti, no cijenom od recimo 1000 kuna. (naravno da cijene ne štimaju, jer bi oni lako te cijene mogli izjednačit, a onda su još manje šanse da netko uzme tak nekaj pored poznatijih brendova. Na kraju se sve skupa svelo na samu zaradu, a distribucija je tu najmanji problem).
Da ljudi kupuju po realnim potrebama, ne bi bili u govnima u kakvima jesmo