Po slikama vidim da je starija verzija Tomata, tako da ti ne mogu direktno poslati svoje postavke već idemo ručnim unosom, uz učenje. Ja sam naučio čitajuči Toastmana i eksperimentirajući.
Neke osnovne postavke.
Nemamo kontrolu nad dolaznim prometom, što bi isto htjeli, već samo nad vlastitim odlaznim. Kako za svaki primljeni paket podataka ide potvrda ACK da je primljen, taj mehanizam se može iskoristiti za kontrolu dolaznog prometa.
Basic Settings
Iz gornjeg sljedi da treba maknuti kukicu sa ACK pod Prioritize small packets with these control flags. Kod mene je odabran samo FIN, ostalo ugašeno. Ono što je prioritizirano ustvari preskače sva pravila i ide van čim prije.
Prioritize ICMP uključi. Tu spada odziv na tvoju PING komandu.
Reset class when changing settings - uključi. Kad mijenjaš pravila da obriše stara i graf, novi graf je točan nakon 30tak sekundi.
Outbound Rates / Limits
Max Bandwidth stavi 210-215 za Tcom upload 0,25 (od početka 2013 min upload je 0,50)
E sad dolazimo do 10 klasa nazvanih Highest -High -Medium -Low -Lowest -A -B -C -D -E. Imena se mogu mijenjati u kasnijim preradama Tomata. Imena su orjentaciona, zamisli ih kao klasifikaciju 1.najvažnije pa po redu do 10.najmanje važno. Možemo iskoristiti svih 10 klasa (kao što sam sebi složio) ili samo 3-4 koliko nam već treba, može i s "proredom" da neke preskočimo. Ja ću koristiti brojeve 1 do 10 u objašnjavanju, dakle 1= Highest, pa po redu do 10=E. Rekoh već, druge verzije imaju drugačije nazive.
Tu sad treba razmisliti kakve su potrebe korisnika. Ovdje planiramo svrhu klasa koje ćemo koristiti u pravilima na sljedećoj stranici, starinski na komadu papira.
Sigurno trebamo klasu 1 jer ćemo na sljedećoj stranici u nju staviti najvažnije a to je DNS servis. Nema ničeg važnijeg, on omogućava da pišeš tekst google.com a ne brojeve 173.194.44.46. Treba mu malo prometa i radi na portu 53. Ja tu još stavim ostale što malo troše i samo povremeno trebaju, kao Time,NTP,RSVP.
Klasa 1 troši malo (realno par %) pa tako i zadamo, 5% do 20%.
Ne ostavimo na 100% jer ako prog/pc poludi (zlonamjerni trojanac?) da ne ubije "internet".
Objašnjenje postotaka.
Prva vrijednost je garantirana minimalna, druga je ograničena maksimalna. Kad se sve ili više klasa otima za promet, svaka će dobiti barem garantiranu minimalnu količinu. Proizlazi da ukupan zbroj svih minimuma treba biti manji od 100%
Drugi maksimalni broj daje ograničenje klasi ne pojede sav promet, tako da nešto ostane i za niže klase ispod nje. U praksi svega 3-4 klase koriste promet istovremeno, tako da nije gužva. O ovome se da više napisati.
Klasa 2 je kod mene klasičan VOIP, limiti 5% - 70%. Predlažem tako i tebi, možda jednom koristiš. Limit 70% ostavlja dovoljno za ostale potrebe (30%). Naravno, definirana a neaktivirana klasa ostavlja 100% za niže klase.
Klasa 3 bi tebi pasala za MMO igre. To troši malo pa predlažem limit 10% - 20%.
Klasa 4 predlažem za posao, remote pristup, Skype s limitom 10% - 70%. Ako upload podigneš na 0,50, stavi gornji na 35%. ovo je za voice, za video treba više.
Klasa 5 neka bude za klasičan web, http i httpS, limiti 10% - 90%.
Klasa 6 za mail, ako koristiš mail klijente npr Thunderbird, Outlook, 5% - 80%
Klasa 7 za file transfer, dakle dulji download, 5% - 90%
Klasa 8 torenti, 5% - 99%
Klasa 9 je default, sve što nije definirano pripada ovamo, 5% - 99%. Sad se vrati na vrh stranice i kao Default class odaberi ovu. Tako postavljen default omogućava da neprepoznat ili pogrešno prepoznat promet ne utječe na do sada definirane nama važne klase, koje su važnije od njega.
Klasa 10 je uspori namjerno, kad želiš susjedu koji ti se spaja na wifi dići paru, sve s njegovog IPa gurneš ovamo, da radi ali na kapaljku, limit 1% - 5%.
Gornjim klasama treba graničiti maksimum tako da ostane prometa za donje, a donje treba raspojasati na 99-100% da iskoriste sav zakupljeni promet do kraja.
Inbound Rates / Limits
Kod tebe to ne radi pa ostavi kako jest na NONE, ali ipak upiši Max Bandwidth Limit 5000. Sjeti se da ulazni promet kontroliramo prigušivanjem našeg odlaznog prometa. (Meni radi pa sam upisao u iste klase iste postotke kao u Outbound Rates. Iznimka mi je VOIP sa 5% - 25%.)
TCP Vegas ne koristiti, klase su bolji način za upravljanje prometom.
Sad možemo na sljedeću stranicu, Classification, gdje ćemo zadati pravila za prepoznavanje i svrstavanje prometa u upravo definirane klase. Za početak obrisati sva pravila, krećemo od nule.
Redosljed je važan, pravila se čitaju odozgo na dolje. Kad je uvjet napisan u pravilu ispunjen, pravilo je prepoznato, promet je klasificiran i kasnija pravila se ne pregledavaju.
Preporuča se korištenje portova i mac adresa, što nije procesorski zahtjevno. Izjegavati Layer7 filtere jer su procesorski zahtjevni i šupljikavi (nepouzdani). Manje pravila znači brž rad i preglednije je.
Nastavak kad stignem.