Citiraj:
Autor Alvin
Sve 5, samo....
Potrošnja samog bojlera biti će ista jer za istu količinu tople vode raditi vremenski duže. Otpor koji predstavlja loš kontakt se ponaša kao drugi grijač u seriji u istom krugu. Isti će grijati kontakte i vodić u ovom slučaju s 40w, a ako to nije cilj(vjerujem da nije), loš kontakt je tada čisti gubitak.
Loši kontakti gdje nisu predviđeni su u pravilu nepoželjni.
|
Promatrajući rad od 1h, potrošnja će biti manja, ali naravno zbog smanjene snage će trebati nešto duže vodi da se zagrije sa smanjenom snagom grijača.
No ovdje je bilo pitanje da li će grijač vući više ili manje struje u jednom trenutku, a zbog povećanog otpora odgovor je - manje struje.
Iako je u pitanju relativno mala promjena tako da se to praktiči i ne osjeti, jer će prije izgorjeti kontakti, nego što će se osjetiti velika razlika na računu za struju.
Citiraj:
Autor Burko
zaboravih na temu.......
ali imam jedno pitanje. jer nisam vidio konkretan odgovor na njega, ili sam preskocio (u tom slucaju - isprike).
dakle, ako i bojler (bilo koje trosilo) papa 10A dok radi, te ako imamo jos jedno trosilo (kako ga je dh nazvao - los kontakt - grijac (dodatno trosilo)), zasto bojler (dakle, trosilo iza loseg kontakta, ili trosila broj jedan) dobiva manje struje?
mislim, zacrtavamo 10A koliko trosilo jednostavno koristi za svoj rad. zasto to trosilo i dalje ne vuce 10A, s obzirom da je sam izvor (HEP, tj kucna instalacija) sposobna dati - vise od 10A? ako imamo trosilo ispred, los kontakt?
|
Jedna jednostavna analogija - imaš vodeno hlađenje u kompu tj. zatvorenu vodenu petlju. Struju možeš promatrati kao količinu vode koja protječe petljom (protok).
Da li će se povećati ili smanjiti protok vode sa povećanjem otpora tj. dodavanjem koljena, radijatora, kuteva, fittinga, blokova i dužine crijeva.
Zbog povećanog otpora na putu gdje protječe voda, protok se naravno smanjuje jer pada dinamički tlak.
Uzevši u obzir da su kontakti (i otpor općenito) za strujni krug, isto što i koljena/radijatori/blokovi za vodenu petlju - vrijede slična pravila.