Citiraj:
Autor Burko
zaboravih na temu.......
ali imam jedno pitanje. jer nisam vidio konkretan odgovor na njega, ili sam preskocio (u tom slucaju - isprike).
dakle, ako i bojler (bilo koje trosilo) papa 10A dok radi, te ako imamo jos jedno trosilo (kako ga je dh nazvao - los kontakt - grijac (dodatno trosilo)), zasto bojler (dakle, trosilo iza loseg kontakta, ili trosila broj jedan) dobiva manje struje?
mislim, zacrtavamo 10A koliko trosilo jednostavno koristi za svoj rad. zasto to trosilo i dalje ne vuce 10A, s obzirom da je sam izvor (HEP, tj kucna instalacija) sposobna dati - vise od 10A? ako imamo trosilo ispred, los kontakt?
|
Odgovor ti je tu;
Citiraj:
Autor dh41400
Stvar je vrlo jednostavna - u strujnom krugu (poput ovog iz tvog primjera) su bitne samo dvije stavke: napon i otpor. Struja je samo posljedica međusobnih veličina napona i otpora.
|
Imaš krive postavke, trošilo kao grijač je poprilično glupo, struja nije konstanta nego ovisi isključivo o naponu. Otpor je konstanta(nije ni on al uzeti ćemo ga kao konstantu)
Ako imaš u krugu u seriji imaš još jedan otpor na njemu će biti nekakva razlika potencijala odnosno nekakav pad napona.
Najlakše za objasniti s dvije žarulje spojene u seriju, obije svijetle ali slabijim intezitetom.
Inače sve se da izračunati, P=I*R I=U/r