Citiraj:
Autor Burko
ne znam jesam li ja u zabludi, ali ako trosilo za svoj rad koristi (a to je fino kod grijaca, on guta npr 10A na 220V) 10A, znaci da kroz zice do njega dolazi - 10A. on toliko jede.
ta struja ide kroz prekidac, ako govorimo o bojleru, jer ja sam vidao samo bojlere koji idu (kupaonski) preko prekidaca. koji je keramicki. i ponavljam, meni se grijao fest dok ga nisam promjenio sa drugim keramickim.........
ali, ne moram govoriti da je veca temperatura - veci otpor. tj, na samoj tocki gdje se generira toplina automatski i nekakva potrosnja, moze se reci i da je to trosilo, zar ne? a dalje kroz taj prekidac ide struja prema trosilu........ stoga, zar nije trosilu (bojleru), za svoj rad koji je 10A, potrebno i dalje 10A? a ova tocka na prekidacu se grije poprilicno zbog loseg kontakta, cime dize i otpor, cime i povecava struju prema trosilu?
|
Stvar je vrlo jednostavna - u strujnom krugu (poput ovog iz tvog primjera) su bitne samo dvije stavke: napon i otpor. Struja je samo posljedica međusobnih veličina napona i otpora.
Primjer: imaš bojler koji uz idealne kontakte pri
230 V troši
2,000 W - što bi značilo da je struja u tom slučaju
2,000 W / 230 A = 8,695 A.
Također možemo izračunati i najbitniju stavku - ukupni otpor strujnog kruga s idealnim kontaktima:
230/8.695 = 26,45 Ohma.
Loši kontakti unutar strujnog kruga znače da se pojavio neželjeni otpor u tom krugu. Povećajmo ukupni otpor strujnog kruga
sa 26,45 na 27 Ohma.
Napon gradske mreže je ajmoreći konstantan (iako varira ovisno udaljenosti od trafostanice i opterećenju HEP-ove mreže), što bi značilo
230 V / 27 Ohma = 8,518 A.
Struja se smanjila sa 8,695 A na 8,518 A zbog povećanog ukupnog otpora, a snaga koja se "troši" na kontaktima, kako bi struja svladala njegov otpor, iznosi:
P = I*I*R
Pkont= 8,518 * 8,518 * (27-26,45)
Pkont= 39,91 W
Ovdje pričamo o iznimno lošim kontaktima, a opet uzimaju samo 30 W/h.
No naravno, pošto je ukupna struja zapravo manja (a ne veća) u odnosu na slučaj s idealnim kontaktima, potrošnja će biti čak i manja.
Puk = 8,518 A * 8,518 A * 27 Ohma = 1959,25 W
Zašto ? Zato što je ukupni otpor veći.
Dakle, bojler (s lošim kontaktima) će zapravo trošiti 40-ak W manje u odnosu na situaciju s idealnim kontaktima.
Jedina je izmjena to što će bojer dobivati manje struje, te će sporije zagrijavati vodu, dok će se pak s druge strane kontakti nepotrebno zagrijavati.
Snaga na bojleru će u slučaju loših kontakata biti
Puk - Pkont tj. 1959W - 39,91W = 1919,34 W.
S druge strane HEP-ovim tehničarima je potpuno druga problematika u pitanju, jer oni doslovno gube milijune na dalekovodima s lošim kontaktima. Proizvode struju koja ne dolazi do korisnika i pretvara se u toplinu na npr. rastavljačima dalekovoda.
Svaki dio Ohma koji skinu s bakrenih rastavljača je ušteda u milijunima na godišnjoj razini. Zašto ? Zato što HEP mora održavati više-manje konstantan visoki napon između trafostanica, na putu prema korisniku i usput imati što manje toplinske gubitke.
Citiraj:
Autor srale7
Sad kad tu imamo koncentraciju električara, da pitam stvar koja me muči.
Naime,u sobi imam dimer/potencionetar i na njega je spojena žarulja od 120w.
95% vremena svjetlo je skoro skroz smanjeno, znači rad na nekih 30-40W. Puno snagu od 120w trebam samo ponekad.
Navodno, da "stariji" modeli dimera kao sto je taj moj trose stalno 100% struje u odnosu na trošilo, tj da kad je svjetlo na 50% da svejdeno se troši 100%, a ne upoal manje. Nisam bio 100% siguran, ali ovo mi nema bas puno smisla?
Misljenja?
|
Imam sličan dimer, a radi na principu povećanja ukupnog otpora - s čime se smanjuje struja, a samim time i potrošnja. Objašnjenje u prethodnom odgovoru
Ti dimmeri nisu ni približno kvalitetno napravljeni da prema toj "staroj" teoriji potroše ostatak snage koju ne potroši žarulja - ovo bi bilo gotovo katastrofalno i vrlo vjerojatno bi dovelo do kvara na instalacijama, pa čak i do požara u ekstremnom slučaju.
Srećom, dimeri ne rade na tom principu
Citiraj:
Autor d0magoj_OS
JOŠ UVIJEK čekam da netko iz j***** HEP-a dođe,svaki poziv me i dalje odjebu ko malog klinca,nikoga nije briga,neznam kada će doći,...ali ti plaćaj račune ko ga j****  sve mi se čini da će ovo na sudu završiti,..rekli su sad opet u ponedjeljak pa ćemo vidjeti...HEP i ljudi u HEP-u treba kazneno goniti do kraja svemira,a HEP zapaliti i srušiti do temelja,..ali svaka državna firma je ista -_-
|
Poprilično sam siguran da ćeš zvati električara nakon što gospodin iz HEP-a obavi svoj "uvid".
Ovo je naravno moguće zaobići, uštedjeti si vrijeme i struju, te odmah pozvati električara