08.08.2013., 21:27
|
|
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
Autor listerstorm
Lakše malo s tim porezima i djelatnostima.
Manageri dioničari zbog isplaćenih dividendi ne plaćaju porez na dobit (njega plaćaju pravne osobe i u određenim slučajevima fizičke) nego porez na dohodak od kapitala. U razdoblju od 2001. do 2004. plaćao se po stopi 15% + prirez.
U 2003. to je bilo cca 1,8 milijardi kuna na koje se obračunavao porez 15% + prirez. Zanimljivo je spomenuti i da se od tih 1,8 mlrd. kn gotovo 90% odnosi na 1% poreznih obveznika na tu vrstu poreza.
Iduće godine dolazi do promjene vlasti i do izmjena u Zakonu o porezu na dohodak te se taj porez više ne naplaćuje. Početkom 2012. nove izmjene i vraćanje na staro.
Najnovija situacija je rješenje Ustavnog suda o privremenom obustavljanju naplate poreza (do donošenja konačne odluke).
Što se tiče različitog oporezivanja, stopa poreza na dobit jednaka je za sve obveznike, radilo se o bankama, osiguranjima, trgovačkim lancinma i sl.
|
Eto vidiš, to za managere/dioničare nisam znao, znam samo da stalno 'jadni' whineaju kak im 'otimaju od usta'. Mada koliko sam shvatio jelca njegov troll se odnosio na općenito neplaćanje poreza tih/takvih institucija, ne samo pojedinaca. Ali za porez na premiju od ao, u iznosu od 15%, što sam gore pisao, je točno sve, budući da pripadamo u financijske branše, ne plaćamo pdv za police osiguranja, nego eto takve raznorazne poreze na premije osiguranja, i kako rekoh, plaća se odmah po izdavanju police, dakle svakodnevan masni priljev u državnu blagajnu, otud i je manja stopa nego pdv, tj jedan od razloga, a nije fora ko s pdv-om kvartalno ili kako već mi stari plaća za radionu.
|