Tema: Automobili
View Single Post
Staro 08.08.2013., 21:09   #6819
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
Lol koji padobranac, moderator pa lupa neprovjerene peezdarije.

Postoji ti nešto što se zove porez na premiju osiguranja, koji iznosi 15% već duugi niz godina . I taj porez se plaća ODMAH po izdavanju police osiguranja, bez obzira je li naplata police bila odmah odjednom ili na 3-5-6-10 rata. A porez na dobit uredno plaćaju svi manageri koji su dioničari u firmi
Ili bi ti da se izjednači stopa poreza financijskim institucijama kao što su osiguravajuća društva koja moraju uplatiti desetke milijuna kuna garancijskih fondova (mislim da je 40 milja početni, al nisam sad na poslu da mogu točno provjeriti) samo da bi krenuli u rad, sa šverc komerc granama kao što je trgovina koje ne moraju garantirati ništa niti isplaćuju išta poslije?
Mislim da bi prije ovakvih uleta trebao se barem informirati osnovno o nekim stvarima, a štoviše, niti topic nije o bankama koje si spomenuo....
Lakše malo s tim porezima i djelatnostima.

Manageri dioničari zbog isplaćenih dividendi ne plaćaju porez na dobit (njega plaćaju pravne osobe i u određenim slučajevima fizičke) nego porez na dohodak od kapitala. U razdoblju od 2001. do 2004. plaćao se po stopi 15% + prirez.

U 2003. to je bilo cca 1,8 milijardi kuna na koje se obračunavao porez 15% + prirez. Zanimljivo je spomenuti i da se od tih 1,8 mlrd. kn gotovo 90% odnosi na 1% poreznih obveznika na tu vrstu poreza.

Iduće godine dolazi do promjene vlasti i do izmjena u Zakonu o porezu na dohodak te se taj porez više ne naplaćuje. Početkom 2012. nove izmjene i vraćanje na staro.

Najnovija situacija je rješenje Ustavnog suda o privremenom obustavljanju naplate poreza (do donošenja konačne odluke).

Što se tiče različitog oporezivanja, stopa poreza na dobit jednaka je za sve obveznike, radilo se o bankama, osiguranjima, trgovačkim lancinma i sl.
listerstorm je offline   Reply With Quote