Citiraj:
Autor Burko
ali, ne moram govoriti da je veca temperatura - veci otpor. tj, na samoj tocki gdje se generira toplina automatski i nekakva potrosnja, moze se reci i da je to trosilo, zar ne? a dalje kroz taj prekidac ide struja prema trosilu...
|
Ajde provjeri kolike su promjene specifičnog otpora kod promjene temperature.

Neke legure ni nemaju promjenu. A većina koje se koriste mizernu.
Citiraj:
Autor Burko
nemojte me krivo shvatiti, ja sam slaba struja. ali ako je tocka prolaza (kontakt) malen i nije onoliki koliki bi trebao biti za recimo 10A, zar to ne utjece na ukupni prolaz struje, automatski i potrosnju?
|
Ništa posebno bitno. Kad bi stvarno bio loš kontakt i kad bi se zagrijavalo na takav način, prekidač bi izgorio za par minuta.
Citiraj:
Autor d0magoj_OS
sutra onda u hep pa vidjeti što će reći,iskreno ne vjerujem da mi itko krade struju susjedi oko mene su tu od mog rođenja pa mi je dosita teško povjerovati u to...
|
Službeno prijaviti u HEP-u.
No, ne mora te uopće netko namjerno potkradati. Vidio sam dvaput u životu da su susjedi "krali" struju zbog lošeg razvoda, jednostavno su neke faze išle preko susjednog stana, a otkrilo se tek pri kompletnom preuređenju stana.
Citiraj:
Autor Morpheous
S obzirom da se radi o potenciometru koji mijenja otpor, ostatak odlazi na zagrijavanje odnosno disipaciju topline.
|
Znaš na što bi ličio nakon par sati?
Citiraj:
Autor Alister
Sve to stoji, ali ako je čovjek rekao da je ugasio glavnu sklopku u svom stanu, a da i dalje se sat okreće tu nema što raditi bilo tko osim HEP-a. U biti oboje će mu naplatiti, i HEP i električar, pa je po meni bolje onda otvoriti zahtjev kod HEP-a
|
To je obavezno.