u zadnje vrijeme se tolika filozofija stvorila oko tih pasa da je to jednostavno nenormalno. ovo informaticko doba interneta i dostupnosti infomacija svima u svako doba ima podjednako kako i prednosti tako i mana.
covjece ko klinac sma hendlal pese, njmecke ovcare, rotice, bull terriere..nema kajnismo. cucki su se na livadi znali pofajtat razdvajali smo pese koji su imali kila kao i mi...nikad nikavkih problema i sve je to bilo pod normalno.
onda dodje "moderno" doba i odjedanput se pojave stvari za koje kao nitko prije nije cul, odnosno dogadjale su se ali nitko nije od njih radil medisku senzaciju i filozofiju.
nasle se neke skupine "strucnjaka" i kvazi strucnjaka u doba "razvijene" demokracije filozofirat i razvijat nove teorije o svemu. holisticki pristupi, CM pristupi, cigo pristupi ovakvi onakvi..sve zato jer svaka budala hoce zaradit nekaj love i psotat popularna.
zakone pisu svi samo ne strucnjaci..pogotov kod nas. selendra veca.
dobro je nteko gore napisal da su psi ko i ljudi, ima ih svkaakvih, nisu to roboti da ih isprogramiras kak hoces. to su ziva bica imaju mozak i svi se ponasaju kao JEDINKA, bez obzira na pasminu i sve ostalo.
onda nekom nije jasno zakaj neko hoce pekinetera, neko bull terriera,a neko baca drkicu na one meksicke bezdlake cudnovate zivotinje..ne zimku ni to.
ja o ljudskim ukusima i subjetkivnoj percepciji uopce ne zelim vodit raspravu.
ak hoce nek ima tigra samo je bitno da se u skladu s time i odgovorno ponasa.
bas sma nedavno gledal kak us ona dva frenda australca prije 30-40 jari u londonu furali lava po gradu, kasnije ga odfurali u afriku i sve to..nitko nije preispitival ni mrvciu njihovih akcija, a i dan danas su popularni kao nekad.
nevjerojatno koliko svakodnevno gluposti o psima procitam..
p.s. u svezi treninga, u zabludi je onaj koji misli/vjeruje/govori da se svakog psa moze dovest u red i postici nirvanu.
to jednostavno nije istina, onaj ko tako misli ocito nema iskustva ili ima problema sa egom.
moguce je sa velikom vecinom postici odredjenu razinu, s nekima vise, s nekima manje, a liuvijek ce postojati oni koji jednostavno nece reagirati nikako.
evo jedne od prije petnaestak godina
http://www.pohrani.com/f/p/w7/3LwZRGOH/soho.jpg
tu ima negdje oko godinu dana..
s ovim koji je aktualan imam problem jer je sklon smaoozljedjivanju xD
http://www.pohrani.com/f/z/tx/403XSQLG/kobe.jpg