Citiraj:
Autor bg_4_l
Imaju x-ray. Problem je u tome što često unatoč tome što roba ne prelazi 150€ ako se uračuna vrijednost roba+poštarina svejedno naplaćuju PDV. U tom slučaju trebalo bi isprintati taj članak koji se tiče baš tog iznosa do 150€ te donijeti preslik računa+procjenu troškova slanja poštom. U tom slučaju možda bi i prihvatili to kao dokaz i pustili. Trebalo bi probati. Ima jedan forumaš koji radi na carini, mislim da mu je nick Old Iggy. Trebalo bi njega priupitati da nam malo pojasni kako to točno funkcionira trenutno.
|
Koliko se ja sjećam tih €150 se odnosilo na osobni unos robe preko granice do ulaska u EU. Znači odeš u Sloveniju po gume, dobiješ tamo povrat poreza, kod nas ga ne platiš jer vas je išlo dvoje i zajedno ste ispod €150 / osoba.
Ulaskom u EU to se promjenilo. Sada kada naručujete unutar EU nema carina niti poreza (carina se ni do 1.7 nije naplaćivala za elektroniku). Znači ako ja hoću iz Slovenije sada naručiti brod (^^) poštom, on dođe bez ikakvih dodatnih nameta (ali ne mogu dobiti onaj povrat poreza više.)
Međutim sada je malo drugačije ako uzimamo od van EU-a. Granica osobnog unosa se podigla na (mislim)
€300, a u zračnom i pomorskom prometu do 430 eura. Znači sada mogu otići sam u Bosnu po gume za auto. Dobiti tamo povrat poreza, i ne platiti ga na ulasku u HR (više mi nije potreban prijatelj koji kupuje 2 gume).
Međutim limiti za poštanski promet su i dalje isti ili slični za ne-EU članice.
Osobni paketi se carine ako su iznad €45 (znači baka vam pošalje toster i ako na carini procjene da je skuplji od €45 eto problema.), ali paketi komercijalne prirode (tipa: Ja sam si naručio poštom toster iz Bosne sa webshopa) su limitrani na
€22 i iznad toga se plaća carina (tek iznad €150, također ovisi i o tipu robe), pdv.
Nisam 100% siguran u iznose, ali znam da sam čitao izmjene zakona i da to tako nekako sada ide
edit:
Relevantan odlomak iz članka (Jutarnji List):
Koje će biti promjene vezane za poštanski promet?
- Od dana pristupanja Uniji carina i PDV plaćat će se isključivo na pošiljke iz trećih zemalja. Primjenjivat će se europska regulativa koja ima veći iznos oslobađanja nego što je Hrvatska do sada imala prema članicama EU. Pošiljke do 150 eura bit će oslobođene carine, ali porezno oslobođenje odnosi se na robu vrijednosti do 22 eura. Dakle roba vrijednosti do 150 eura oslobođena je carine te PDV-a u vrijednosti do 22 eura. Ako je riječ o darovima koje fizičke osobe iz inozemstva šalju fizičkim osobama u Hrvatsku, prema europskoj regulativi limit pošiljke za olakšicu iznosi 45 eura. Trenutačni limit u Hrvatskoj je 300 kuna.