ja bi samo istaknuo činjenicu da je tastatura JAKO bitna kod programiranja.
slučaj mene je taj da tokom kupovine komponenti više vremena posvetim tastaturi (i monitoru) nego grafičkoj.
već par godina programiram, prvo u .Net-u, onda java i android, pa php/ostale web tehnologije... sada iOS... sve je to isti kuki, ali efikasnost i brzina rada dolaze ISKLJUČIVO iz tastature.
znači, čim moram dignuti ruke i pomaknuti mišem, već gubim na vremenu i živciram se!
naučiti kratice i koristiti sve tipke po tastaturi (npr ljudi zanemaruju home/end/pageUp/pageDown i slične tipke) zahtjeva vrijeme i prilagodbu, ali se osjeti u radu kada počneš tuckati masu koda.
najgore mi je kada mi za komp sjedne kolega i onda počne pisati pa fula nekaj, i onda pet minuta izgubi da uzme miš i da "zaokruži" navedenu grešku, pa stisne backspace.... isuse što ja poludim kada vidim da netko ne zna jednostavne kratice tipa shift-alt-strelica ljevo/desno (na macu...)
što se samog numpada tiče... naravno da ne mogu bez njega... nije da je od jako bitne značajke, ali čim imam 5 ili više brojeva napisati automatski sam na njemu, a i enter s te strane dobro dođe.
i jako bitno za napomenuti je kako nisu sve tastature iste... neke npr imaju produženi ljevi šift pa ti nedostaju tipke: <>, ili još gore je kada produže Ž prema desno a ostave mali enter...hebate, pa taj enter moram jako udarati i to dosta često, zašto su njega smanjili a povečali Ž????
inače, doma koristim tastaturu Logitech K200, koja nije tako skupa ali je tastatura jedna od boljih za programiranje.
Osim što ima sve potrebno, prilično je tiha i jako ljepo se udara po njoj, ali na poslu sam na Appleovoj tastaturi koja je toliko dobra da i dan danas ne vjerujem kako to prije nisam koristio...