View Single Post
Staro 04.07.2013., 16:36   #13
Botlorn
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor jelena66 Pregled postova
Hocu da upisujem neki strani jezik, sta mislite koji bi mi najbolji bio? Razmisljam se da upisem engleski pa da ga usavrsim.... ili da upisem neki drugi strani jezik npr. italijanski ili ruski pa da imam i drugi jezik?
Predlažem da pridaš pažnju kao prvo hrvatskom jeziku, jer ti ne ide.
Kad naučiš strukturu jednog jezika dobro (gramatiku i slično), za nama bliske jezike i znanje materinskog pomogne.

Drugo pitanje je za što ti treba. Ako bi samo putovala, onda ne moraš usavršavati engleski. Ako bi ga u bilo kojem poslovnom obliku koristila, dobro će ti doći usavršavanje jer nije lako izrazit se onkraj jednostavnih rečenica kad ti nije blizak jezik.

Treće, pitanje "što učit" možda možeš gledat iz dvije perspektive:
a) koliko ga ljudi govori u svijetu i koliko je "ekonomski isplativ" - tu svakako može netko preporučit kineski (ne treba objašnjavati), portugalski (Brazil je postala važna ekonomija i samo će postajati važnija), španjolski (u paru s portugalskim još bolje, koristi ga latinska amerika a ne samo Španjolska - važne države poput Argentine, Čilea i sl.), francuski (s kolonijama)
b) koliko ga je teško naučiti - tu nikako ne bi preporučio učenje jezika kao što su kineski ili japanski jer su možda kul, ali je teško naći sugovornike za vježbanje osim ako baš ne živite u tim zemljama. Ako i naučiš nešto kineskog u godinu/dvije (a naučit ćeš malo), čim ga prestaneš govorit jedan dio ćeš zaboraviti jer ga ništa ne povezuje s našim jezicima. Nema iste korijene, sintaksu, ništa. Kad naučiš talijanski, onda ga malo povežeš s hrvatskim, malo s engleskim i ostane ti više u glavi.

That being said, ako netko sad želi iz "koristi" učiti jezik, preporučio bi "portugalski/španjolski" kao dobru priliku. Uz dobro dobro brušenje engleskog.