Za vas ljutomane kaj uzgajate svoje fefače! Pitanje imam.
Kako mi plodovi već izlaze. Mislio sam si napraviti od dotičnih ljuti umak koji mogu onda strpat u frižider.
Imao sam ideju uzeti green jalapeno i bhut jolokia chocollate. Jalapenose sam mislio nekak zdimit, onda ih zajedno sa bhuticom samljeti.
Sad, da li netko ima iskustva sa time?
Ono kaj sam ja shvati je nakon kaj ih smeljem u što finiju pastu posipati sa soli, onda pokriti sa nečim poroznim (tek toliko da bube, prašina nemreju doći do njih) i ostaviti na mjesec dana u špajzi na sobnoj. Nakon mjesec dana dodati bijeli ocat i onda još tjedan dana pustiti da sve to sjedne.
Nakon toga izfiltrirati sve da ostane više manje samo tekućina. Sad, kako to nikad nisam radio, bilo bi mi žao da nekaj spigam.
Također pitanje, da li mogu kada ih uberem svježe (ako mi recimo jalapenosi budu prije gotovi jer mi se čini da budu) ih samo strpati u duboko dok ne skupim dovoljno i bhutica) pa onda ih polagano odmrznuti prije nego krenem umak raditi).
Još zadnje pitanje, kada je umak gotov koliko može stajati u frižideru dolje i ako ću ga imati dosta da li je možda oke da jedan dio ostavim u dubokom za zimu. Iako, nekak brijem da će mi sigurno bar do 10. mjeseca biti još plodova pa se ne moram brinuti, ali ne bih htio zaglibiti da prek zime moram tabasco i slične stvari kupovati :P