View Single Post
Staro 20.06.2013., 01:06   #4921
Xero5000
Registered User

Datum registracije: Jun 2013
XFX HD6950 1GB DDR5 800M

Molio bi savjet što da radim. Dakle problem je sljedeći: prije nešto manje od dvije godine prijatelj je kupio računalo u koponentama iz Protisa. To računalo od prvog dana se blokiralo sa sivim ekranom i vertikalnim crtama ali na žalost njemu je bilo potrebno i odlučio je ignorirati problem dok nije prije mjesec dana nabavio novo računalo te je ovo dao meni da vidim u čemu je problem.
Ja sam računalo rastavio i procesom eliminacije uz svoja dva računala došao do toga da je grafička u kvaru.
Dakle grafička XFX HD6950 1GB DDR5 800M u sva tri računala (moja dva i njegovom) od čega dva su na Windows 7 x64 i jednom windows xp od čega su dvije instalacije widowsa (xp i 7x64) bile svježe, inače radim na linuxima tako da sam ih samo zato i instalirao, sa najnovijim catalyst driverima jednostavno blokira nakon nekog vremena prikazujući sivi ekran sa vertikalnim crtama. Ponekad je to dvije minute ali može biti i dva sata i dva dana ali ona blokira i to bez obzira na opterećenje jer sam furmarkom radio gpu stress test, najviša temp je došla na 90 stupnjeva i grafička se nije blokirala, koristio računalo satima ništa, ali sljedeće jutro se blokirao komp dok sam surfao u chromeu, par dana kasnije se blokirao dok je komp samo stajao u idle.
Što se tiče točnih konfiguracija mogu poslati ako mislite da je potrebno ali mislim da su bitne stavke da jedna kutija ima xfx 550W napajanje a druga Thermaltake Smart 630W, jedna je amd a druga intel konfiguracija sa asrockovim pločama.
Kad sam se uvjerio da je grafička malo sam googlao i došao sam do toga da se takvo blokiranje relativno često događa sa atijevim karticama da je dobilo ime grey screen of death (GSOD) i da se dalo riješiti novim driverima i hotfixevima (što nije uspjelo) ili zamjenom firmwarea grafičke kartice sa nekim custom firmwarima (što nisam probao). Grafičku karticu sam poslao u protis sa cijelom pričom o mom testiranju i izgledu kvara, a oni su je na servis proslijedili firmi EZY Infotech sa opisom "Blokira nakon nekog vremena" koja je obavila testiranje, vratila u Protis i tvrdi da je grafička ispravna. Znam da je grafička neispravna i da je njihovo testiranje bilo očito prekratko da im se dogodi problem. Da iskoristim usporedbu to bi bilo kao da kažem automehaničaru da mi se svako toliko u frekvenciji od barem jednom u 100 kilometara blokira servo, on sjedne u auto napravi 100 metara i tvrdi da je servo ispravan. I da za kraj, najbitnija informacija, grafička je još pod garancijom 20 dana i imam čudan osjećaj da oni pokušavaju izbjeći zamjenu ili popravak grafičke praveći se da nikad nisu čuli za ovaj problem.
Što da radim dalje?

P.S.
to izgleda točno ovako
http://www.youtube.com/watch?v=BooP43JTc4Y

Zadnje izmijenjeno od: Xero5000. 20.06.2013. u 01:16. Razlog: Dodan youtube link
Xero5000 je offline   Reply With Quote