Tema: Pivo
View Single Post
Staro 17.06.2013., 23:50   #500
morph
*

morph's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Citiraj:
Autor MAGARAC Pregled postova
Da bas je tako u Lonodnu, obitelj Pakistanaca ide u Pub na rucak i pivu. Ne znam gdje si ti to bio cim me optuzujes za predrasude u gradu koji ima valjda najveci postotak useljenika i najveci mix kultuta kaj postoji bilo gdje. Moras bit corav da to ne vidis. Takve stavri su u tom gradu izmurle i postoje jos samo zbog takvih turista ko ti.
Zapravo uopće nije bila riječ o obitelji Pakistanaca nego o Englezima (i ako ćemo o tome primijetio sam da u pivske barove imigranti slabo zalaze, neovisno o zemlji). Ja te ne optuzujem za predrasude nego samo pretpostavljam da si očekivao nešto drugačije, da ćeš ući u pub i da će atmosfera biti kao u Kobiljoj glavi iz Mućki. Uostalom i sam si to djelomice potvrdio razočaranjem zbog nedostatka štandova sa hranom i pivom. Slažem se da je London multikulturalan grad, prava svjetska metropola. Uostalom i moji prijatelji gore znaju reći kako London nije Engleska i u tome se slažem sa njima.

Nisam siguran na što misliš o "takvim stvarima koje su izumrle". Bio sam u pubovima u Chiswicku, Fulhamu, Southwarku, Camdenu, Greenwichu, Primrose Hillu, Cityu, Clerkenwellu, Whitechapelu, Actonu, West Kensingtonu, Earl's Courtu, Tottenhamu - svi ti kvartovi su izvan onoga što si ti definirao kao centar i neki od njih uopće nisu turistički. Pubovi u kojima sam bio su stvarno najrazličitiji mogući od obiteljskih pubova u finim kvartovima, rupetina koje zaudaraju po vlazi, jeftinih pubova gdje se stariji ljudi dođu opijati od ranog popodneva, pubova na tržnici koji su puni za gablec i gdje te zapuhne nezaboravan miris piva, kvartovskih pubova gdje se svi znaju i gdje dođu gledati nedeljnu utakmicu. Pa i u samom centru ima tradicionalnih pubova u kojima je izbor piva jako dobar i gdje možeš proćaskati sa starijim Englezima ili onih u koje ljudi nakon posla nahrupe na pivo.

Možemo govoriti i o brojkama. Već sam napomenuo koliko prosječan londonski pub nudi vrsta piva, ovi bolje opskrbljeni nude i puno više. Cijela hrvatska pivska industrija može se sakriti pred londonskom pivovarom Fuller's. A Fullers ima preko 140 pubova u Londonu. Među njima i neki kao što je Ye Old Mitre koji stoji na istom mjestu kao i 1546. kad je osnovan. Treba onda napomenuti i da u Londonu prema procjenama postoji više od 7000 pubova, a usprkos sve većoj popularnosti vina u njima se daleko najviše pije pivo.

Pozvao bih se i na najcjenjeniju pivsku stranicu - Ratebeer. Prema ocjenama posjetitelja London ima 74 mjesta sa ocjenom 75+ od čega 22 sa ocjenom 90+. Za usporedbu Pariz kao velika metropola ima 11 i 4, Berlin 12 i 1, Munchen 9 i 1, Prag 26 i 7, Bruxelles 27 i 10. Vodim se njihovim preprukama na putovanjima i još nisam požalio. Uglavnom pivski barovi i pubovi nisu turističke zamke, ljudi su redovito u najmanju ruku OK. Cijene su možda više nego u najjefitnijim barovima, ali opet jeftinije nego u turističkim zamkama, a za novac se ipak dobije neka kvaliteta.

Žao mi je što si imao loše iskustvo, ali te uvjeravam da stvari ne stoje onako kako misliš. Ovo mi je bio peti put u Londonu i prošao sam ga uzduž i poprijeko tako da znam dvije tri stvari o londonskim pubovima i pivu.

Zadnje izmijenjeno od: morph. 18.06.2013. u 19:35.
morph je offline   Reply With Quote