View Single Post
Staro 15.06.2013., 18:45   #399
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Citiraj:
Autor Penryn Pregled postova
Zašto su NAS-ovi ovako skupi? Zar nije bolje sklepati kakvu ITX konfu i napraviti neki RAID 5 sa 5-6 diskova? Koje su prednosti i mane jednog i drugog?
Došao sam u situaciju da mi je potrebno bar 2-3TB prostora, sigurnog prostora, znači da je mogućnost gubitaka podataka svedena na minimum, i da je sve to shareano preko kućnog routera na ostale kompove/laptope/smartphoneove u kući.
Pa sad, ITX serverić vs NAS, što i zašto?
Hvala

Vrlo jednostavno: treba li ti cigla koja radi ili ti treba cigla koju moraš održavat?

U NAS server se stave diskovi i to radi pogotovo ako se radi o synlogy.u ili nečem sličnom.

S druge strane ITX konfu treba složit, tada na to stavit neki OS pa se o tom brinut itd. Slažem se ja da se OS može složit po principu konfiguriraj jednom i zaboravi na to ali ipak netko to treba konfigurirat prvi put.

Dok je NAS zamišljen da se nahrani sa diskovima i podese minimalne stvari na njemu + što se njegov Os i hardwer brine za sve ostalo.

Rekao bih da se na NAS.u plaća taj plug and play sistem + što mu je potrošnja obično manja (zbog hardwera koji koristi) u odnosu na klasične konfiguracije.

Dobro je domis primjetio Windows (zahtijeva održavanje) vs linux (podesi i radi). PC (slaži konfiguriraj) vs Mac (kupi, radi na njemu i ne pitaj kako radi OS ili jel treba mjenjat proc, grafa nije kompaktibilna ili nešto treće).
Forace je offline   Reply With Quote