View Single Post
Staro 29.06.2005., 00:50   #8
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Originally posted by Sky Dakle, pitanjce za one koji se kuže. Pozitivne strane plasme su nepostojanje ghostinga, prirodnije boje i veličina. Negativne su osjećaj kao da je ekran prekriven tamnom folijom, niža rezolucija, upitna trajnost (tako sam bar čuo). Nisam ni sam pametan, pomagajte.:confused:
Plazma je slucajno uletila u konzumeriju zbog neocekivane eksplozije segmenta kucnog kina pocetkom 90-ih, opipljivije sredinom. Ona je bila napravljena kao ekran za poslovne prezentacije, no kako je rastao odusevljavajuci interes (preko bare) za kucnim visekanalnim kinom (pocetak Dolby S/Pro1)....

Tako su pozurili na dotjerivanju finoce prikaza za domicilne potrebe. Prve plazme su bile jako grube i nisu bilo jako ostre.

To se vremenom popravilo, ali ta tehnologija nema buducnosti.
Preumoran sam da idem u detalja a znate kolikih gabarita bi bio taj post, tako da ces mi morati vjerovati na slovo

Price o eksploataciji vremena zivotnog trajanja te matrice je vrlo nerealisticna kao susbstantna procjena. Nisam nigdje nasao opipljivu studiju o tome, a itekako sam trazio. Od pocetka me je kopkala ta fiksnost u iskazivanju brojki trajanja. Prilicne oscilacije,
a u svijetu nema (pravih) previse izvora koji proizvode samu matricu "ekrana" Bojim se da su u ovom slucaju linearna iskazivanja trajanja puno objektivnija, a ono sto sam vidio
je dosta nekonzistentno. Kolebanje u slici, lagana ali osjetna dominacija odredjene boje u spektru, musanja....

Ako se mora birati samo izmedju Plazme i LCD-a, svakako je LCD
zrelija tehnologija.

No moj je savjet ako vec spremno zelis u cjenovnom razredu plazme i LCD-a naci nesto puno bolje....

To je tehnologija iz najbolja dva svijeta : Katoda i LCD.

Najbolje sto danas moze dati sliku i dugovjecnost a gabarita Plazme su Ekrani sa straznjom projekcijom (katoda i lcd)

Takve ekrane obicno (jako stare modele) mozes vidjeti u boljim hotelima i slicnim mjestima. Najnovija Sony tehnologija sirokog ekrana sa LCD projekcijom je tvoja karta za vrhunsku sliku i dug i miran zivot. Mene recimo vec odavno ne zanimaju kucna kina a te sam stvari slagao jos 1989 (prvi surround) tako da je meni 90-tak cm vrhunske katode vise nego dosta. No za vece gabarite ekran sa straznjom projekcijom (LCD ili katoda) je naj zrelija tehnologija danas. OLED je vec danas potpuno spreman zamijeniti Plasmu, al su uslovi nestandardne i skupe proizvodnje takvi da se on rotira u segmentu malih aplikacija ekrana (Car audio, kamere....)

Manje trosi, bolja slika i gotovo zanemariva eksploatacija rada, nesto sa cim se Plasma nemoze pohvaliti.

Prijatelj dan danas (pasionirani visednevni) torturira model takve vrste Sony TV-a iz *98. a radi kao da je nov. Model je KP-53S4

No jesi li siguran da ti nije dovoljno 90-tak cm vrhunske katode ?
Visage je offline   Reply With Quote