View Single Post
Staro 07.06.2013., 22:55   #393
mahoona
Premium
Moj komp

mahoona's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Citiraj:
Autor coldplug Pregled postova
Dobar dan,

nisam još imao iskustva s NAS kućištima a tražim zgodne backup solucije pa sam se zainteresirao.

Moja pitanja su sljedeća. Npr. Dlink DNS-320L:
http://www.portio.hr/index.php?page=...d=100000071264
!
1) Ako se stave dva diska u njega, vidi li se taj mrežni disk kao jedan ili kao dva diska? Ovisi kako ih konfiguriraš.
2) Ako se vidi kao jedan disk, da li ih je moguće konfigurirati tako da se potpuno izbjegne bilo kakav RAID, tj. da oni budu potpuno nezavisni ali da "glume" jedan disk? Ako glume jedan disk onda je to JBOD, ali u tom slučaju nisu nezavisni.
3) U slučaju crkavanja jednog diska u takvoj opisanoj, nezavisnoj konfiguraciji, podaci na drugom disku ostaju pretpostavljam normalno dostupni? Ako je svaki disk za sebe, onda ne gubiš podatke sa drugog diska u slučaju kvara prvog. U svim ostalim kombinacijama (JBOD ili RAID 0) gubiš podatke.
4) Je li moguće ugraditi dva različita diska po kapacitetu, npr. jedan od 3TB i drugi od 1TB? Da. I to ima smisla samo ako ćeš ih konfigurirati svaki disk zasebno ili JBOD. Ako ideš na RAID polje, oba diska koriste kapacitet onog manjeg.
5) Ima li ovaj konkretan uređaj problema s različitim veličinama sektora (512B vs 4KB) i je li moguće ugraditi dva diska s različitom veličinom sektora? Nemam iskustva sa D-Link NAS uređajima, ali ne bi trebao imati problema sa veličinom sektora pošto prilikom ubacivanja diska u NAS disk uglavnom treba formatirati, a tu sami NAS određuje vrijednosti.
6) Imate li neku drugu preporuku za sličan NAS uređaj? U tom cjenovnom razredu ne. Sve što vrijedi košta puno više (Synology, QNAP...)
mahoona je offline   Reply With Quote