Citiraj:
Originally posted by Zond Kad pogledam unatrag, fasicinira me pomisao da je topic zapoceo sa "Na rubu ...."
Zivjelo grananje :clap:
|
E' da, da.
Ja i moja klikuša bi jos vise rekorda porusili u pisanju da nisam jos nesto paralelno radio
Podsjeti me da ti nadjem par skenova o zaradi filmova, kao i nekim detaljima.
Zanimljivo u pop kulturi gdje i Bond jasno spada, nije to neka Zen umnost i sam Fleming je bio hedonista deluxe kategorije.
No interesantno je da postoje ljudi koji su recimo informaticki nepismeni na nekom kontinentu, bogu iza ledja, a ipak culi su za tri slova IBM, on je milijarde potrosio na ta tri slova koja danas imaju gotovo auralnu prepoznatljivost. Slicno je i sa Bondom, nevjerovatno koliko je Fleming doprinjeo terminologiji bas te pop kulture, tri broja, jedno pice, znano je svima svugdje.
I tu se javlja fenomen leminga, ocekuje se da svi sve znaju o takvom liku pop kulture, ali neznaju, jer bas upada u stereotip.
Tako kad jedanput (posebno kod nas) pocne netko krivo pisati i dodavati svoje invencije desava se da ostali samo kao papige ponavljaju ono sto su culi. Pa je tako Dalton upropastio serijal i naj losiji je Bond.
Na Kolumbiji (edu) je bio jedan zgodan Web experiment koji je upravo to trebao pokazati. Naime stavili su sve bondove na jednu listu i trazili da se klikne jedna anketa koji je Bond naj. No, namjerno su nafrizirali rezultate svakih pola sata u favoriziranju drugog glumca. Sto su dobili? U najboljoj maniri ljudske predvidljivosti, 80% je ispitanika (od nekih par tisuca) je prvo pogledala "rejting" pa tek onda dala svoje misljenje.
Kad neko kaze objektivno da voli Sean-a ili Moore-a ili cak i Brosnan-a (stvar misljenja) nema tu problema, kad je to rezultat vlastitog promisljanja i nije oblikovano trendom.
Recimo
Q (Desmond L.) je rekao da je po njemu Moore najbolji Bond ikad (doduse to je izjavio 84-e)
No kad nesto postaje kulturni temelj prepoznavanja autoriteta, onda svi vole igrati na sigurno. I tako je Sean redovito najbolji Bond, jer to te cini "znalcem" i to je sigurno stanje stvari.
Interesantno.