Citiraj:
Autor The Satara
Ako sam dobro razumio (a znam da jesam  ), rekao si da integrirana grafika novog intelovog proca ima itekako bolje performanse s bržom memorijom, zar ne?
Kako onda da linkam Krešinu recenziju kad u njoj nigdje nema takve usporedbe?
Zato sam linkao review u kojem takva usporedba postoji.
Plus, za razliku od Krešinog članka u kojem on haswellovu grafiku uspoređuje sa SB grafikom (i to slabijim modelom 2500, ne osjetno jačim 3000), u recenziji koju sam linkao vidljiv je napredak u odnosu na prethodnu generaciju (HD4000) plus direktna usporedba s konkurentskim rješenjima iz AMD-a. I to sve skupa na postavkama i rezoluciji prikladnima za godinu u kojoj je procesor izašao, ne 10 godina unatrag.
Za postotak se slažem, "16-17% bolje performanse" zvuči puno bolje od 2fpsa  , međutim, upravo takvo izražavanje ubrzanja u postocima zbuni ljude i iznenadio bi se koliko posve normalnih ljudi pomisli kad čuje da je nova intelova grafika 30-50% brža u odnosu na prethodnu generaciju i još povrh svega 15-20% dobitka za bržu (i skuplju) memoriju da se na njoj može i normalno igrati.
Po meni je daleko primjerenije (i poštenije) prikazati stvari kako je to u W1zzardovom reviewu, tj. onakvima kakve jesu:
moderna igra na modernoj rezoluciji sa primjerenim grafičkim postvkama -> IB HD4000 = 11fpsa; HW HD4600 =14fpsa; HW HD4600 sa 2133Mhz memorijom = 16fpsa, pa tko voli nek izvoli 
|
Dečko je pitao igra li brzina memorije na "Hasi" bitnu ulogu, rekao sam da igra, itekako, jer matematika ne laže i "16-17%"
jeste bitan dobitak u segmentu bilo kojega GPU-a, a pogotovo low-end (generalno gledano) segmenta gdje tih par FPS odlučuje je li nešto igrivo ili ne. Sprdali ste se sa fps-ima, ignorirajući matematički izračun, i to upravo metodom koju na dnu posta prozivaš kao- marketinšku. A to upravo i jeste loš marketinški potez (po meni) taj odabir kombinacije igre i rezolucije- loš jer je na neigrivim postavkama i nema smisla u RL situaciji. Krešin review je puno korisniji jer daje uvid u ponašanje na netbook/laptop/kakogodhoćeš rezolucijama, gdje će se jedino noviji naslovi i moći zavrtjeti. Nitko ovdje ne spominje HD2500 i sl.
Čovjek je testirao upravo na 2133MHz, e sada uzmi "da je nevažna memorija" u cijeloj priči, odbij od Krešinih rezultata "zanemarivih 16-17%" (a na nižoj rezi smatram da to iznosi i više), pa mi reci: da li bi one igre koje je Krešo uzeo u testu bile jednako igrive? Imaš tablice pa pogledaj još jednom.
I nemoj zanemarivati veliki broj ljudi koji se upravo ovaj moment dok ja ovo pišem, a ti čitaš, igraju na integrušama i masno plaćaju za te "pretpotopne" igre. Intel to nije zanemario, ali to je valjda zato jer su "o'šli na kvasinu", pa su izbacili GPU "do 14fps max.@stock"
Mda.
...
Treba samo pričekati da prođe ovaj hype pa da se netko sjeti zavrtiti test sa kojim starijim naslovom (pa i u fullHD rezi), pa ćemo vidjeti ima li ili nema realno koristi od brže meme/OC GPU itd.
Ja znam šta bih (i zašto) ubo u takvu konfu.
Uostalom, nema ama baš niti jednoga argumenta da bilo tko, a tko slaže novu konfu, u cijeloj toj priči kalkulira oko memorije, itd.
Jer dobar dio "sporije" meme se može fino potjerati do "segmenta iznad", i ne vidim ijedan razlog da se ne to ne učini.

..........
Edit: Vidim da sa nekima stvarno nema smisla ulaziti u daljnju raspravu.
Odustajem.