View Single Post
Staro 04.06.2013., 21:41   #17
Bullet1
Premium
Moj komp

Bullet1's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
evo ti generalni plan.

trazi na erasmusu cetvrtu godinu cijelu da ides nekamo. petu godinu zadnji semestar nadji neku strucnu praksu vani... i imas posao poslije faksa garant
Na razmjenu sam baš mislio ići petu godinu jer mi je lakše negdje i ostati ako bude sreće nego ići četvrtu pa se vratiti ovdje petu pa onda tražiti nešto vani. Znam da neki od ponuđenih ERASMUS programa odnosno fakulteta nude honorarnu praksu (tako bi je nazvao) gdje te strpaju u firmu koja ti daje neku siću za rad a ujedno se taj rad vrednuje na faksu. Isto tako, većina studenata koja krene u takve firme, ostane u njima ili lakše dođe do neke druge itd.

Citiraj:
Autor vision19 Pregled postova
Mislim da ne treba nikoga zavaravati s nekim obećanjima. Trenutna situacija je takva kakva je i posla, generalno, nema. Ljudi s 5+ godina iskustva i 10-ak MS certova trunu kući, dok se neki zapošljavaju u jakim firmama poslije faksa (osobno iskustvo, ako koga zanima PM). Osim toga, postoje kojekakve "rodbinsko-kumske" diplome gdje općenito šanse za zaposlenje nekoga normalnoga opadaju drastično, no to nije sada tema razgovora.

Svakako da je savjet bilo kome, ići na faks i skupiti što više iskustva. Kao što je netko rekao, čovjek sa sss i iskustvom će prije dobiti posao nego ovaj koji ima samo faks. Ali mislim da je dosta teško ići na ozbiljan faks i raditi nešto konkretno jer za to jednostavno nema vremena (pod pretpostavkom da se faks završi u roku). Super ideja je ići van na prasku, znam dečka koji je otišao u Švicarsku (ili Njemačku) nisam sada siguran, na prasku i dobio posao kad završi 5. godinu. Ali uvjet je svakako da znaš Engleski, pod must have i Njemački za Njemačku itd. Naravno, da nešto treba znati i o struci

Pa eto neka od iskustava

Osim toga, očekivati od faksa da te nešto konkretno nauči je utopija. Na faksu se dobiju osnove teorije i nešto prakse na labosima, a ako te nešto zanima to ćeš morati sam naučiti. Naravno da postoje profesori koji će ti pomoći i to sve ali sam ćeš morati učiti. Na kraju, kad se pogleda satnica koju pojedini predmeti imaju na faksu, jasno je da nema dovoljno vremena da se nešto stvarno shvati, nauči i zapamti (pogotovo uz 'velike' grupe, lijene profesore itd). Ovo nije pravilo, ali mislim da nije ni daleko od toga.
Drago mi je da smo više-manje ovdje svi istomišljenici i da nitko ne smatra faks kao nešto što ti osigurava IŠTA u životu. Jedino onaj tko stekne poznanstva (dobra) i koji ima vlastite ambicije ima prednost što je na faksu jer kroz poznanstva se lakše dolazi do posla a uz vlastite ideje i ambicije, lakše do realizacije istih odnosno samostalnog posla.

Iza svih ovih odgovora se potajno krije odgovor FESB jer mi on osigurava upravo više vremena da gradim sebe uz potporu teoretskog dijela studija kao i (ako bog da) potporu dobrih profesora.

Dilema svakako nije još riješena a i kada bude, nadam se da će ova tema ostati živa kao pokazatelj nekih mišljenja i iskustava ljudi
Bullet1 je offline   Reply With Quote