Hajde da i ja napišem nekoliko riječi u vezi same teme. (Usporedba)
Recimo da sam pročitao skoro sve postove u ovoj temi i kolliko vidim više vas je za zamjenske (štedne) žarulje. Ustvari što to znači štedna. Ako se misli na sam utrošak el. energije, onda je to ispravna riječ, ali ako se misli na štednu+samu cijenu, e onda bi se tu moglo dosta toga napisati.
Uglavnom da bi se "štedna" žarulja isplatila, trebala bi radit bar 3-4 data dnevno i to kontinuirano. Zato takve žarulje nisu isplative gdje ih se često pali i gasi. (Recimo hodnici, stepenište, a u zgradama kao stubišna rasvjeta). Takve žarulje ne vole paljenja i tamo gdje se to često radi, ne traju dugo (max. 2 god.). Također nije točno da klasične žarulje traju 1000-1500h, već barem 2.500h. Tako je bar u prosjeku kod mene, a napon gradske mreže je 236V. Cijena svake žarulje (25-100W) je ispod 3Kn, nasuprot štednoj žarulji kojoj je cijena oko 30Kn. Kada to pišem, mislim na neku prosječnu vrijednost kvalitetnijih štednih žarulja. Najnovija generacija takvih žarulja (Quick Light) penju se i do 50Kn. Garantiram, a to sam sam sebi dokazao pokusom da se u kupaonici ili WC-u gdje se štedna žarulja prekida barem 20 puta dnevno ona ne isplati, jer ne traje duže od dvije godine. Klasična žarulja traje kraće (zamjena nakon 13 mjeseci) i kada sam sve skupa zbroio i oduzeo sa štednom žaruljam na takvom mjestu sam izgubio oko 20kn. Ne moram reći da štedna žarulja nema takvu kalitetnu boji svjetla, kao žarulja na žarnu nit, a pored toga ona vremenom slabi. Na kraju nije točno što se piše da je sama ušteda u radu 80% ako usporedimo jačinu svjetlosti (Lumen), već max. 65%. Hoću reći da klasičnu žarulju od 60W ne mijenja štedna od 11W, već 14W. O štetnosti i frekvenciji rada neću, jer je to ranije pisano.
Štedna žarulja se isplati jedino tamo gdje neprekidno radi više od 3 sata, a takva mjesta baš nemamo puno u svojim domovima.
Što se pak tiče LED žarulja, ima ih svakojakih. Onim kvalitetnim cijena prelazi 200Kn i ona se jedina može nazvati "štednom". Nije osjetljiva na paljenja i može trajati preko 100.000h. Za sada još uvijek imaju manu u širini snopa osvjetljenja (ispod 150°) i samoj širini valnih duljina svjetla. Sa time hoću reći da je njezina boja svjetlosti dosta uska, za razliku od klasičnih kojoj je širina spektra svjetla dosta šira.
Za sam kraj napisat ću da čovjekovom oku najviše paše temperatura svjetla od 2.500-3.700K. (1 sat poslije izlaska i prije zalaska Sunca). Dnevno i podnevno svjetlo ima boju oko 4.800-5-500K i to znaju fotografi. Kada to pišem, mislim na sunčano vrijeme.
Ako se kupuju "štedne" ili LED žarulje trebalo bi izbrati temperaturu 3.000-3.500K, jer je ta svjetlost ugodna i najprirodnija, a što više izbjegavat 5.000K i više. (svjetlo plava-bjelkasta) koja nije ni zdrava, a pored toga okolina nema prirodnih boja, već je sve blijedo.