Završio sam preddiplomski studij Primjenjenog i poslovnog računarstva u Dubrovniku i sada bi htio nastaviti, no ne ovdje. Već dugo razmišljam o FER-u (ZG ofc, smjer Računalno inžinjerstvo) i FESB-u (u Splitu).
Zanimaju me informacije iz prve ruke odnosno nekoga tko je išao ili trenutno ide na oba studija.
Ono s čim sam upoznat preko nekih priča jest sljedeće:
FER:
- Međunarodna diploma
- Pisanje prijemnog ispita (koji je 17.07)
- Faks uz kojeg se nema previše slobodnog vremena za neke aktivnosti poput sudjelovanja u udrugama, posvećivanja vlastitim projektima itd. zbog količine gradiva kojeg treba naučiti
- Reputacija koja danas ne opravdava realno stanje
FESB:
- Nema prijemnog
- Puno više vremena za izvannastavne aktivnosti (u 4. godini se priznaju 3 predmeta koja sam već polagao u Dubrovniku)
- Scoutovi koji nude "nadarenim" studentima posao u dobrim firmama
Dakle to su stvari koje su proizašle iz usta nekih studenata sa oba fakulteta i prema ovom popisu je FESB way to go ali upravo zbog toga sam otvorio ovu temu - da potvrdite, odnosno opovrgnete sve konkretnim argumentima.
Kakve su mogućnosti nakon FER-a a kakve nakon FESB-a? Ovo je glupo pitanje jer u ovakvoj državi mogućnosti pravnika i računarca su iste - može radit kao konobar cijeli život, u struci ili pak nešto deseto. No zanima me koliko ljudi sa fakulteta mogu pomoći u zapošljavanju itd.
Tip sam osobe koja ne voli previše teorije, a sudjelovanje u udrugama, praćenje dodatnih tečajeva, sudjelovanje na natjecanjima itd. je nešto za što bi bilo poželjno imati vremena.
Nadalje, životni stil u Splitu je dosta sličan dubrovačkom pa mi samim time to podneblje i više odgovara no to su stvari koje se ne vežu za ovu temu i koje ne smiju biti odlučujući faktor.
P.S. Ne favoriziram niti jedan fakultet, samo želim čuti različita mišljenja sa korisnim i dobrim argumentima.

Na kraju krajeva, ova tema bi mogla polužiti i ostalima koji imaju istu dilemu, ili pak da se vide realne prednosti studiranja na oba fakulteta.