View Single Post
Staro 28.05.2013., 17:58   #274
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Veki-os
Pozdrav
Vidim da se kužiš u napajanje pa bih te zamolio ako možeš pogledaj ovaj post http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=255 da sad to sve ne pišem opet.
Smanjivanjem takta CPU-a i voltaže nema više rušenja pri 20 Power limitu na grafičkoj ali i dalje nisam 100% siguran da je do napajanja.
Da li je moguče da napajanje nema dovoljno ampera jer ta grafička dosta troši i koje napajanje bi mi preporučio,odnosno koliko watti i što me najviše zanima,single ili dual 12V rail?
Hvala unaprijed
Odgovaram ovdje jer je bilo i biti će novih pitanja vezanih na ovu temu i temu Haswell compatibility napajanja (slična problematika).

Koliko sam skužio, smanjio si takt i napon na procu i nakon toga je prolazio OC grafe.

U tvom slučaju radi se o napajanju tzv. "group regulated" vrste - u prevedenom radi na principu klackalice. Opterećenje na +5V utječe na visinu napona na +12V i obrnuto. Veće opterećenje na +5V podiže napon +12V raila.

U slučaju moderne konfiguracije kao što je tvoja, poprilično je malo opterećenje na +5V, pa napon +12V rail nerijetko potone ispod dozvoljenih granica (<11.4V) zbog gotovo isključivog opterećenja +12V raila.

Ovaj problem se javlja i kod nove Haswell platforme, gdje je situacija obrnuta - proc ulazi u C6/C7 stanje i znatno se smanjuje opterećenje na +12V (ukoliko nema neke jače/zahtjevnije PCIe grafe), te na taj način napon na +5V potone, a napon +12V ode preko dozvoljenih granica (>12.6V).

Ovo je jednostavno način na koji sva jeftinija napajanja reguliraju napone na railovima, zbog jeftinijeg načina izrade. U ovo ulaze napajanja poput Seasonica S12 520/620W, XFX 450/550W, OCZ Silencer MK III 400/500/600W, Corsair CX430/500/600W tj. praktički sva napajanja dostupnih proizvođača u kategoriji ispod cca 600kn.

Ovaj problem se zaobilazi korištenjem napajanja koja posjeduju tzv. "Independent regulated" (rjeđe) i "DC-DC regulated" (češće) topologiju sekundara, ali su nerijetko takva napajanja i nešto skuplja.

Najjeftinija napajanja na našem tržištu koja koriste primjerice "Independent regulated" topologiju su OCZ-ovi ZS i ZT modeli (550/650/750W), dok su "DC-DC" napajanja uglavnom skuplji modeli svih proizvođača (Seasonic G i X serija), Corsair (GS, noviji HX, noviji TX, AX/AXi, CX750), XFX (noviji 650+W modeli) itd.

Pošto si tražio preporuku do 800kn, jedan Seasonic SS-550G (ili SS-450G) bi trebao biti sasvim dovoljan za tvoje potrebe, plus što je kompatibilan sa najnovijim Haswell standardima, te s njime ne bi imao probleme koje sad imaš sa 430W Seasonicom i trenutnom konfom.

Ukratko