View Single Post
Staro 22.05.2013., 17:35   #13
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Citiraj:
Autor ibme74 Pregled postova
Hvala na odgovoru! E sad, imam dodatno pitanje, dali se na tim web stranicama može besplatno napraviti web za privatnu firmu ili se to ipak mora plaćati? I dali netko tko održava tu stranicu firme mora imati licencu web dizajnera ili ne?
Brate, brkas 10 pojmova u jednoj recenici. Da trivijaliziram:

Dizajner - radi dizajn (graficki izgled, jako pojednostavljeno) web stranice
Frontend Developer - pretvara dizajn u strukturirani HTML oblikovan CSS-om i Javascriptom
Backend Developer - radi logiku koja pogoni site, feeda ga podacima, omogucava lakse odrzavanje i slično

Onaj tko održava tu stranicu može to na 2 načina:

- običan statički site - treba ti backend/frontend developer za održavanje sadržaja, dizajner za izmjene izgleda

- site pogonjen nekim CMS-om - trebaš znat pisat u Wordu i možeš ga sam održavat (do neke mjere, iznad te mjere trebaš isto što i za običan statički site)

Ono što ti trebaš za site za firmu je (vrlo pojednostavljeno, gotovo trivijalizirano):
- platit domenu
- platit hosting (najbolje ovo dvoje kod nekog hosting providera)
- nać nekoga ko će ti setupirat CMS
- nać nekoga da ti složi dizajn (template) za taj CMS
- nakrcat ga potrebnim podacima s glavom i repom

S obzirom da vidim da ti je znanje o cijeloj tematici negdje za ocjenu 2/100, uljudno preporučam ili da se baciš na cjelodnevno googlanje na tu temu da naučiš neke stvari o tome, pa onda kreneš s pitanjima, ili platiš nekome da ti izradi željeni site. U protivnom, ako s trenutnim znanjem kreneš u izradu vlastitog sitea, najvjerojatnije ćeš izraditi kriminalno loš site bez glave i repa.