View Single Post
Staro 22.05.2013., 14:49   #11
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Ajd brzinski (al daj malo i googlaj nešto jer znam siher da o joomli postoji i na hrv. jeziku, ako je eng. jezik problem):

CMS - Content menagment system - ili ti ga sustav upravljanja sadržajem. Ukratko sastoji se od prednjeg dijela (vidljivog korisnicima kad dođu na web) i stražnjeg dijela (vidljivog nakon ulogiravanja sa dovoljnom razinom prava). Stražnji dio služi za upravljanje stranicom. Dodavanje sadržaja, mjenjanje izgleda itd.

Samih CMS.ova ima različitih, neki su: Joomla, Drupal, Mambo itd. (upiši u google CMS pa će ti ih izbacit ili konzultiraj wikipediju) .....

Većina ih je besplatna, ali se neke teme (znači izgled) plaća. Naravno postoji more besplatnih tema.

Za CMS je još potrebno da hosting podržava obično: PHP i MySql - barem. Ta dva pojma objašnjavat neću.

Druga opcija možda još jednostavnija je: na nekom hostingu (znači onom koji drži web stranicu i kod koga je zakupljen prostor) automatski instalirat neki CMS. Znam da neki to nude, ako se prođe dobro svodi se na par klikova i zaista malo potrebnog korisničkog znanja bilo čega.

Znači rezime/pojmovi: CMS, Joomla, Drupal, Mambo, PHP, SQL i provjeriti koji su minimalni zahtiijevi za neki cms.

Za lokalno podizanje* i igranje sa nekim CMS.om googlati: XAMP.

*znači na vlastitom računalu, korisno za vježbanje primjenu različitih tema isprobavanje itd.
Forace je offline   Reply With Quote