View Single Post
Staro 20.05.2013., 10:01   #1913
Brko
Antimićanin
Moj komp

Brko's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
SONY Xperia Z

Nakon 2 dana druženja sa SONY flagshipom, Xperia Z, osjećam se pozvanim da napišem kratki review. Naravno, review je moje mišljenje, hejteri i fanboyevi ostalih marki, molim da se suzdrže ikakvih provokacija ili trolanja, inače će biti prijavljeni dežurnim službama sa suzbijanje takvih stvari

Daklem, krenimo

SONY Xperia Z

Bundle

Nije baš prebogat, no, koliko vidim općenito po svijetu, svi mobiteli stižu sa čim manje ambalaže i pribora. Punjač, sluške, upute i garancija je sve što treba

Dizajn

OmniBalance dizajn je FTW. Volim monolitne telefone, koji nisu jajastog oblika. U ruci mi leži perfektno. Iako, da je 4,7", možda bi mi bio bolji, no, naviknut ću se vremenom. U svakom slučaju, mob izgleda moćno i gušt ga je držati u ruci (što potvrđuju i kolege s posla koji su ga danas imali prilike isprobati). Mali minus mu je što je fingerpring magnet, ali to je i zbog crne boje. Da je bijeli, nebi se vidilo Napred je Dragontrail AGC kaljeno staklo, japanskog DNA i navodno u nekim segmentima testiranja golje i od Gorille 2. No u to ne ulazim jer ne mislim raditi crash/drop testove, čisto za info to navodim Odotraga je navodno Gorilla (1), no kažem, više informacija o tome ima po internetovima

Zaštita mobitela

OK, nema veze sa performansama mobitela, ali budući je fingerprint magnet, a i stakla sa prednje i stražnje strane su zaštićena Anti-Shatter filmom (kojeg neki pametnjakovići skidaju), mobitel je podložan grebanju tih folija. Stoga, odmah čim sam ga izvukao iz kutije, natovario sam na obje strane screen protector i stavio ga u vrlo kvalitetan Nillkin TPU case. Za svaki slučaj. Znam da se nekima to ne sviđa, no, jednog dana kad ću ga prodavat, bit će koju stotku skuplji

Funkcionalnost i features

Prvi boot je trajao nekih 10-tak sekundi. Nakon prelaska sa HTC Desirea, ovo mi dođe kao kad sam kupio SSD i stavio ga u PC.
Odmah je potegao i update 10.1.1.A.253. Update donosi razna poboljšanja o kojima ne mogu pričati jer praktički mob koristim od tog updatea.

U mob sam stavio 16GB Pro Class 10 Samsungovu karticu i mogu reći da se ponaša jednako brzo kao i unutrašnja memorija telefona.

Mob je brz, fluidan, jedina mala zamjerka je što mu je T-Mobile natovario neka svoja sranja, no srećom mogu se zbrisati, tako da mi je ostao samo MaxTV To Go. Ovo ostalo sam zbrisao. Launcher mi je odličan, također ne znam zašto se pljuvalo toliko po njemu, ali nema veze.

Gledanje videa i slika je odlično, budući se pali Bravia Engine 2. Probao sam gledati slike sa i bez toga, razlika je i više nego očita u toplini boja.

Walkman za mjuzu je isto OK, no ja nisam zahtjevan korisnik za slušanje muzike tako da mi je to OK.

Mob je vrlo "poveziv", uz standarne WI-FI, BT, tu je i NFC koji je meni novost ali i ugodno iznenađenje.

Zvučnik nije state of the art kakav je bio na Desireu npr., ali budući da je mob water resistant, jasno je da zvučnik ni ne može biti bolji. Mob nije pretih, samsa ga se jasno i glasno čuje, kao i vibro. Ali, zvuk nije skroz čist, no ne zamjeram mu. Uključene su opcije "Clear phase" i "XLoud", a po netu se piše da je to sve znatno bolje sa tim novim updateom. Vjerujem da je.

Poklopci sa strasne su kvalitetne izrade i ne čini mi se da će se brzo pohabati ili potrgati, tako da nema straha od toga.

Ekran

E da, TFT ekran na flagship mobitelu. Da, ni meni to nije jasno zašto. Konkretno, u mom mobitelu je ugrađen Sharp. Kad se mobitel nakrene, dolazi do mjenjanja boje, ali ne tako drastično kako se pisalo po netu da je mob fail zbog toga i slično. Također, i to se popravilo nakon ovog updatea, i opet kažem, nisam vidio ekran prije toga.
Već sam spomenuo, da kad se gledaju slike i video, pali se Bravia Engine i onda se stvar drastično popravlja.
Tako da, ovo je jedan minus, da nebi baš rekao da je mobitel savršen
A što se tiče dobrih strana ekrana je to da je slika izrazito oštra i full HD ekran baš lijepo izgleda kad se rastegne full HD film ili slika preko njega. Skoro ko mali TV

Fotoaparat

Nisam se previše igrao sa njime jer nisam imao vremena, ali nešto malo što sam slikao i snimao cucka od stare, slike i HD video je savršen. Naravno, koristim normal mod di si i sam podešavam, no i Superior mod nije loš, ali budući se nekaj malo kužim u to, bolje mi je da si postavljam neke stvari sam. Opet, update je i to popravio, kako je bilo prije - ne znam
Okačim slike i video tijekom tjedna, sad nemam baš vremena

Prednja kamera je također odlična pogotovo za duckface trebe koje će se moći slikati i bez ogledala Za skype i slične servise i više nego odlična.

Baterija

Dobra je, mislio sam da će biti i gore. Došao je 66% napunjen. Upalio sam ga u 8 ujutro, do 13h je izdržao dok sam vratio sve podatke na njega i dok sam se igrao malo sa njime. Punio sam ga onda do negdje 19-20h i onda ga mrcvario igrama, 3G vezom, WI-FI-jem, gledanjem Max TV-a (utakmica nekakva na areni 1 ) i nastavio drugi dan ujutro i oko podneva je krepao. Nakon 3-satnog punjenja, krenuo sam lakše. 2G način rada, paljenje NFC-a i WI-FI-ja po potrebi, cca 1 sat razgovora preko Vibera, nekoliko desetaka SMS poruka i Airplane mod preko noći i eto dok ovo pišem, baterija je na 37%. Naravno, Stamina mod je uključen tako da očito da se radi o dobroj stvari. Opet ponavljam, navodno je i za to zaslužan update

Overall mišljenje

Sony Xperia Z nije najbolji mobitel koji postoji na tržištu jer... ne postoji najbolji mobitel na tržištu. Ne želim i neću pričati o tome koji je bolji i koji je lošiji jer svaki ima svoje mane i prednosti od ove "velike trojke" (N4 ne uključujem u tu bitku). Velika prednost ovog mobitela u HR je cijena u T-HT-u. 1498 kn uz tarifu Plan za zabavu XL 190kn mjesečno, ovaj mobitel je definitivno best buy, što god ljudi mislili o tom ekranu, zvučniku, updateovima, Sony-ju. Ne može nitko reći da su SGS3, SGS4 i HTC One toliko bolji od ovog mobitela da vrijede 1200 i više kuna. Tj., mogu, hateri i fanboyevi što smo se i uvjerili i ovdje i po internetima.

Prije završne ocjene, samo da nabacim usporedni cjenik top 3 uređaja za nekih 200 kn mjesečne pretplate, sa uključenim svim popustima kao što su Web Shop, E-Račun, trajni nalog, itd... ali i bez popusta dodatnih koji se nude ispod pulta na ucjenjivanja korisnika o odlasku i slično

Sony Xperia Z:
- VIP: 2.799,00
- T-Mobile: 1.498,00
- Tele2: 3.548,00

Samsung Galaxy S4:
- VIP: 2.899,00
- T-Mobile: 2.898,00
- Tele2: 3.948,00

HTC One:
- VIP: 2.699,00
- T-Mobile: 3.298,00
- Tele2: 3.788,00

Pros:
+ 1,5 GHz quadcore i 2GB RAM
+ brzina i fluidnost OS-a
+ cijena u T-HT
+ dizajn (vodonepropusnost...)
+ podrška za microSD karticu
+ kamera 13MP
+ povezivost
+ Sony Bravia Engine 2
+ Xperia Launcher

Mediocre:
/ zvučnik
/ SONY-jeva ažurnost pri izbacivanju fixeva
/ još uvijek nedovoljno velik community

Cons:
- TFT ekran sa nešto lošijim kutem gledanja (uvjetno rečeno)

Ocjena: 9/10
Brko je offline   Reply With Quote