Citiraj:
Autor Wolverine
Možda i pišem gluposti ali tako stoji u zakonu.
Stoji da je jamstvo dužna ispoštovati strana koja je izdala jamstveni list.
''Kad je prodavatelj predao kupcu jamstveni (garancijski) list kojim proizvođač jamči ispravnost stvari u tijeku određenog vremena,''
Da li je ADM ili Portio ili netko treći izdao jamstveni list?
Nije, izdao ga je Microline, Ezy, M SAN.
Mislim po tom pitanju onda mogu sve ove web trgovine komotno stavit ključ u bravu. Jer ovako sam sebi kopaš grob.
Velim, onda recimo Portio direktno krši zakon.
|
"Članak 423.
(1) Kad je
prodavatelj predao kupcu jamstveni (garancijski) list kojim proizvođač jamči ispravnost stvari u tijeku određenog vremena, računajući od njezine predaje kupcu, kupac može, ako stvar nije ispravna, zahtijevati kako
od prodavatelja tako i od proizvođača da stvar popravi u razumnom roku ili ako to ne učini da mu umjesto nje preda stvar koja je ispravna."
Ja tu ne vidim da se spominje riječ "uvoznik", "distributer" ili kako god već.
Subjekti postupka trgovanja su kupac i prodavatelj, a čin trgovine je zaključen računom na kojemu mora biti specifikacija sa šifrom i opisom artikla, cijenom i trajanjem jamstva (ako ga proizvod po svojoj prirodi sadrži) te datumom kupovine, ofc.
Dakle, ja kao ja, tj. kao kupac, nemam apsolutno nikakve zakonske obveze reklamacije kod Microline&co. jer oni spram mene nisu prodavatelji, to je XYshop koji mi mora izdati račun kako sam gore i naveo, te ispuniti jamstveni list.
XYshop "kupuje" od uvoznika/distributera, te se isti zakon identično primjenjuje, samo na druge karike lanca proizvodnje-uvoza-distribucije-prodaje krajnjemu korisniku.
Just my 5c.
Citiraj:
Autor Gilbert5
"web shop" pojam ne postoji u zakonu, tako da je možemo reci da je riječ o klasičnoj trgovini, pa moraju preuzeti svoju odgovornost.
|
Sve dok imaju obvezu plaćanja poreza Liniću, nema straha, mogu se nazivati kako ih volja