View Single Post
Staro 07.05.2013., 16:27   #954
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor mar ko Pregled postova
Pozdrav!
Krepao mi ventilator na scythe katani 3. Da li je moguće negdje kupiti original ventilator bez onog pasivnog metalnog dijela? Ako ta solucija nije moguće molim preporuku za neki(po mogućnosti što tiši) 92mm ili 120mm ventilator koji bi(po metodi DIY) namontirao na katanu.
Hvala
Bok!
SCYTHE Kama PWM, 92mm, 2500 okr/min

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Malo mi je smješno tu gledat kako neki bezrezervno preporučuju Noctuu, a da je neki nisu ni imali.

Da se razumijemo, dobri su to ventovi al za većinu preskupi i nepotrebni. I par natuknica koje treba uzet u obzir:

- Nema smisla stavljat noctue u kućište, ako već sve u istom nije dotjerano na jako tihu razinu.
- Nema smisla stavljat noctuu u neko staro napajanje di vent vrijedi više od napajanja
- Nema smisla stavljat noctuu u napajanje ili na procesor, ako je u kućištu još 5 raznih ventova
- Nema smisla stavljat noctuu/e i držat ju na preko 1200okr jer se i ona čuje kao i svaki vent(tko ju nečuje, nema potrebe uopće trošit pare na hajend ventove)
- Nevrijede vam sve Noctue u kućištu ako vam se grafa dere il disk cvili
Obično ljudi to nauče na teži način

- Kada zamjene CPU cooler, onda se čuje grafa
- Kada zamjene VGA cooler (ili grafu), onda se čuju ventovi na kejsu
- Kada zamjene ventove na kejsu (ili stave potenciometar), onda se čuje napajanje
- Kada zamjene napajanje, onda se čuje disk

I tako u krug

Citiraj:
- Tko planira uložit masne pare u noctue, nek se strpi još 2 mjeseca, ponuda će se dosta proširit (Noiseblocker/Aerocool/Gelid/Nanoxia/Enermax/etc)
Od navedenih mi je jedino žao što nema dostupnog NoiseBlockera (M12 serije). No nažalost, koliko vidim po vani, ni njihove cijene nisu bajne (19/20 €).

Enermax je nabavljiv u Hr (Melcomp), ali kada sam ga poslušao zvuči osjetno lošije (ležajevi) nego jedan prosječan Xilence.

Citiraj:
Prvo uložite pare u bolje kućište, SSD, bolji hladnjak za procesor, običnije 120mm ventove na manje okretaja a tel onda dotjerujte detalje poput fancy ubertihih ventova, dampinga i slično.
A i to sve opet ovisi o pojmu buke pojedinca ... nekome smeta blago (da ne kažem jedva čujno) cviljenje elemenata iz monitora ili televizora, a nekome ne smetaju ventovi na 1,500 RPM-a