Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 06.05.2013., 14:46   #6737
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
@ jean luc
Hvala na odličnom linku, tako nešto sam htio, a uglavnom je sve osnovno na jednom mjestu. Tvoje tekstove nisam stigao pročitati, nastojaću kasnije. Evo moja nova razmišljanja. Očito da postoje iz prikazanog odstupanja od org. izvora uzrokovana različitim kablovim, i sad vjerujem da ljudi mogu primjetiti razliku. Možda čak i ja ako je u pitanju 2-3 db. Tekst je realan i vidim da ima i mojih istomišljenika, jer se ništa ne prezentira zdravo za gotovo. Da vas dalje ne umaram to je lijepo ko imam istančan sluh (supermen), vjerovatno uživa u čistom zvuku, te im ja zavidim ovom prilikom. S druge strane uzmimo nekog od vas sa skupim kablovima i opremom. Vjerovatno nemate izobličenje veće od lupam 0,5%, ili nekih 0,5db u nekim ekstremnim uvjetima. Ali zvuk je subjektivan pojam. Sad pogledajte pojačalo (Plejer). Je li vam uključen ekvilajzer.
Kod većine jeste. Po mom mišljenju vi ste radi ugođaja izmjenili zvučnu sliku (nije linearna-originalna), bez problema šta ja znam na nekoj oktavi +/- 6db, a problem su kablovi koji ni blizu ne mogu toliko promjeniti sliku. Zašto sad ne staviti jeftini kabal i super uhom ne kompenzirati (ekvilajzer) primjećene promjene. Kao što sam rekao shvatam da kablovi imaju veze, ali ni blizu kao ulaganje u amp. npr. lampaš, ili kvalitetne kutije.
begi je offline   Reply With Quote