View Single Post
Staro 02.05.2013., 18:24   #3
mbusic
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
O antivirusima i sigurnosti

Uvijek vruća tema Androida, 100 upita, kome što vjerovati? Sigurno ste bar 10-ak puta pročitali negdje kako je "enormna" količina android aplikacija zaražena malwaerom (malverom po naški).. Ima li tu istine?

Amo redom par činjenica...
Postoje 2 načina za instaliranje aplikacija, sa Playa, i sa - strane. Najčešća vrsta zaraženih aplikacija su vrsta "dialera". Sjećate se nekada kako je to funkcioniralo na modemu, pa umjesto 076767676, ovaj zove Karibe ili Tenerife? E slično tako funkcioniraju i ovi "moderniji", samo što šalju sms poruke.

Odakle dolaze uopće malveri?
Nedavno istraživanje McAfee-a je pokazalo da je 60% aplikacija "fake instalera". Znači predstavljaju se za neku aplikaciju koja zapravo nisu ili se unutar neke piratske aplikacije krije još "nešto".
Također, bilo je istraživanje koliko je aplikacija zaraženo uopće malverom. Pronađeno je gotovo 30 000 aplikacija zaraženih malverom. Od njih 30 000, njih 150 sa google playa, što je otprilike 0.5%.

Šta mi možemo po tom pitanju i koliko smo zaštićeni?
- Android market (Google Play) sam po sebi ima ugrađenu antivirusnu zaštitu, vjerovali ili ne! Svaku aplikaciju skenira pomoću Bouncera, sistema za skeniranje aplikacija.. bla bla bla... Ukoliko je aplikacija zaražena, neće biti objavljena. Tako jednostavno. Kako je istraživanje gore pokazalo, samo 0.5% aplikacija je bilo zaraženo, znači da smo 99.5% zaštićeni uzimajući u obzir samo statistiku.
- Android od verzije 4.2 ima također ugrađen takav sustav, samo što on skenira aplikacije koje su instalirane, odnosno tek će biti instalirane sa - strane. Naravno, provjerava sve poznate vrste, od trojanaca pa do ovih "modernih dialera". Ukoliko instalirana aplikacija čak i pokuša poslati jedan od tih sms-ova, blokirana je odma, a korisnik je obaviješten o toj aplikaciji.
- Uključit zdravu pamet i pripaziti kojoj aplikaciji dajemo kakva dopuštenja
- Paziti odakle skidamo aplikacije

I sad zaključak, da li stvarno trebamo antiviruse?
Odgovor je vrlo jednostavan, a znate ga samo vi.
Ukoliko skidate aplikacije samo sa google playa i uključite ono zrno pameti da pročitate barem čemu aplikacija traži pristup (pa čak i da ne uključite zrno pameti) - NE TREBATE
Ukoliko skidate aplikacije sastrane (da ne kažem krekane), a imate Android 4.2 (lucky you) i uključite ono zrno pameti da pročitate barem čemu aplikacija traži pristup - NE TREBATE
Ukoliko skidate aplikacije sastrane, a nemate Android 4.2 (kao i većina smrtnika), ponesite pamet sasobom, ali instalirajte i neki antivirus, barem da izvrši scan novih aplikacija..

Ima ih na pretek, neki hvale jedne, neki druge, neki su previše pesimistični tako da neću preporučiti niti jednog, sami pronađite koji vam paše...

Iako antivirusne programe možda i ne trebate kao zaštitu od malicioznih aplikacija, možda bi razmislili o korištenju jedne iz nekih drugih razloga.
Naime, više manje svi antivirusni programi za android u paketu donose i razne Anti-Teft zaštite (ukoliko je ukraden ili izgubljen mobitel spaja se na gps i šalje podatke gdje se nalazi), Firewall-e, AppManager-e i još dosta toga.
Kolega je obratio pažnju i na web stranice koje posjeduju maliciozan kod sa "dialerima". Iako je teško ovako nešto pokupiti jer i browseri detektiraju dosta takvih stranica, vjerovali ili ne - događa se i to. Ali kao što sam rekao, uključite trunku zdrave pameti i pazite što i odakle skidate i bit će i to sasvim uredu.

Netko me je pitao kako to da na iPhoneu nema virusa. To je mit. Samo ih nema ni približno koliko i na Androidu
mbusic je offline   Reply With Quote