21.02.2002., 19:43
|
|
PC Ekspert
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Originally posted by RAK
ATA je standard spajanja diskova. Samo su zbog marketinških razloga uveli nazive ATA33, 66 i 100. Koji bi trebali reći da su kompatibilni unatrag. ATA je ostao jedan te isti, a jedino se kabel morao izmijeniti. Svi oni koriste ATAPI protokol. Još jedan naziv za to je i IDE. Ovo se sada čini poznatijim, a svima bi glupo zvučalo IDE66.
Pravi nazivi bi bili UDMA 2, 4, 5. UDMA 2 je ono što se zove ATA33, ATA66 je DMA 4, a ATA100 je DMA 5. DMA je standard prijenosa podataka izravno iz diska u RAM, bez opterećivanja procesora. To je korisno kod zahtjevnijih aplikacija koje intenzivno koriste procesor.
Vidiš da i ja koristim nazive ATA100. To radim da svi koji su u zabludi mogli razumijeti što želim reći iako mi je draži DMA jer sam tako odavno naučen.
ATA - Advanced Technology Attachment,
ATAPI - Advanced Technology Attachment Packed Interface,
IDE - Integrated Drive Electronics,
DMA - Direct memory access.
E, sada postoje kojekakve izvedenice koje su se pojavile u literaturi. Ultra ATA (koje li gluposti), UDMA, čak i Ultra ATAPI sam čuo.
Nadam se da sam napisao sve što sam mislio. Za ostalo, pitaj.
|
Aaa, nisam znao da UDMA 2 = ATA33. Znao sam da je UDMA 33 isto sto i ATA 33, pa sam vjerovao da su dovoljno pametni i da nece izmisljat nove skracenice kad vec postoje.
Hmph, tnx bro! Sljedeci put znam koga treba pitat
Sh.
|
|
|