Citiraj:
Autor segregator
|
fora ideja, čak mi se sviđa... no kapacitet 4tb, ako stavim u neki raid5 onda mi ostanu 3TB. a za cijenu dva takva sustava uzmem QNAP 419 i 4x3TB Caviar red (na 7200rpm, ne 5400), i imam 12 TB (9 TB ako stavim u raid5) za cijenu 2 ta komada koji imaju 6tb na 5400rpm
Za ostalo - ne želim windowse gore, linux bi bio dobra solucija sa nekim celeronom no s tim mi se isto ne da zezat...Bitna je dosta i robusnost. Napajanje bi onda morao uzeti neko od "par kila", matičnu isto neku serversku, stabilnu... tako da bi to sve izašlo opet tolko novaca (3000+PDV bez diskovlja). Onda idealno treba posebni disk za sistem, da budu identičnih particija i kapaciteta ovi koji služe za sam storage...
A s NASom imam out-of-the box rješenje koje je dedicirano obavljanju točno ovog posla. Ne moram trošit resurse na antivir, na OS (win server npr),ostale dodatne aplikacije eventualno, ne moram mislit o updateima, raznim glupostima... U firmi sam admin sekundarno, primarno sam opterećen poslom non stop i trebam stvar koja će mi pružiti što mi treba, sa što manje muke (kako početne tako i u održavanju).
Također NAS je manji, tutnem ga u ormarić zajedno sa switchem i zaključam.