Nakon nesretne epizode s Asusom X54C koja nije trajala ni mjesec dana, kupio sam
Lenovo B590 u Technomarketu za 2399kn i produljio jamstvo na 5 godina za dodatnih 300. Radi se o Technomarketovom Super jamstvu koje traje nakon isteka osnovnog jamstva od jedne godine i pokriva mnogo toga što standardno ne pokriva (udar groma, nenamjerna fizička oštećenja itd.) i čak nudi i novi laptop ako cijena popravka premašuje cijenu laptopa (što je slučaj kod kvara ploče). Samo se nadam da TM neće propasti prije isteka 5g.
Specifikacije konkretnog modela su sljedeće:
LENOVO B590 59-362015
VELIČINA EKRANA: 15,6"
REZOLUCIJA: 1366X768P
INTEL B830 DUAL-CORE
RAM 4GB, HDD 500GB,
DVD±RW DL, WI-FI, BT
HDMI, USB 3.0 1, USB 2.0 2, CAMERA HD 720P.
O komponentama nema potrebe previše razglabati jer se očito radi o laptopu namjenjenom najosnovnijoj namjeni i ništa više ne treba ni očekivati od njega.
Što se tiče same izrade kućišta, laptop je u potpunosti napravljen od plastike. Unatoč tomu, kućište djeluje relativno čvrsto iako tu i tamo zaškripi kad ga se pritisne. Za razliku od starog Asusa, utikač punjača djeluje kao da bi preživio prelazak tenka preko njega.
Tipkovnica je dosta ugodna za tipkanje, chiclet je naravno, a unatoč činjenici da do sad nisam koristio chiclet tipkovnicu, privikavanje je bilo vrlo jednostavno. Mana tipkovnice je što klapa u donjim kutevima. Ne znam kako to opisati, ali podloga tipkovnice nije stabilna i uvija se prilikom pritiska na krajnje donje tipke (ctrl s lijeve i Enter s desne strane) i prilikom uvijanja krcka što nije baš pohvalno, pošto se radi o nekakvom navodnom Low(est) end poslovnjaku. Fn i Ctrl su na "standardnim" mjestima što se Lenovoljupcima naviklim na Fn krajnje lijevo neće svidjeti.
Display se antiglare. bez odsjaja, što je pohvalno za cijenu, a prikaz boja, kutovi gledanja i svjetlina su prosječni.
Izgled laptopa je takav da ga nemojte ni slučajno kupiti ženskoj osobi, no to je meni najmanji problem. Baterija traje oko 3h surfanja s max osvjetljenjem što je vrlo dobar rezultat.
Zagrijavanje i buka su minimalni i s tim nema nikakvih problema.
Zaključak: Za tu cijenu nema laptopa bez mane, njegova je definitivno tipkovnica koja proizvodi nepoželjne zvukove na određenim mjestima, iako je to možda samo do konkretnog primjerka. Sve ostalo je ipak u razini onog što se može očekivati i za 2700kn ukupno se teško može proći bolje.
Ako nekoga zanimaju proizvođači pojedinih komponenti, oni su sljedeći: RAM - Ramaxel, HDD - Hitachi, Optika - TSST, Display - Chi Mei.
Ako nekoga još nešto zanima, tu sam.