Bok svima, trebao bi pomoć oko odabira analogne telefonske centrale.
Osnova:
Naime šta, u kući je na jednoj etaži stambeni prostor, a na drugoj je ured. Stambeni prostor ima 3 telefona, ured 2 telefona i još je jedan telefon (tj. utičnica) i u podrumu, dakle ukupno 6 telefona (tj. utičnica). Svi telefoni u kući su obični analogni, žični i bežični, jasno svi imaju R tipku
Sadašnje stanje je ovakvo:
ISDN NT pretvara digitalnu liniju u 2 analogne, znači imam 2 telefonska broja. Te dvije linije su spojene na analognu telefonsku centralu no-name ili nepoznati-name (

) koju smo kupili preko oglasnika za mislim 50 ili 100 DEM davnih davnih dana (>12 godina). Ta centrala je dosta jednostavna, parice telefonskih kablova se na principu luster kleme pričvrste na adekvatne ulaze, odnosno izlaze i to je to, nema namještanja ničeg, nema poseban telefon za nju ni ništa, sve radit out-ot-the-box.
Problem:
Ta centrala je dosta stara i iako je potpuno ispravna, kučište joj je potpuno propalo i raspalo se i sve skupa već neko vrijeme doslovno visi sa zida. Dodatan problem je što ta centrala ne proslijeđuje caller ID na telefone, ali to su mi nekad davno rekli da ni jedna analogna ne radi.
Rješenje?:
Eto, sad bi molio za neku preporuku, što kupiti? Može biti novo ili rabljeno, ne mora imati nikakve dodatne opcije, samo da se može u stanu javiti i prebaciti poziv na ured ili između telefona u uredu i slično. Ne trebaju mi posebni telefoni za centralu, a i nemam opcije provlačenja novih kablova do telefona, do svakog ide jedna parica. Cijena bi također trebala biti umjerena, odnosno adekvatna zahtjevima
Ne bi želio ona prastara čuda kao ova moja koja zauzimaju pol zida nego nešto kompaktnije. Vidim na njuškalu da se zaista svašta nudi i da su cijene šarene.
Dodatno pitanje: Sve telefonske parice se nalaze u razvodnoj kutiji (onoj maloj) i za potrebe instalacije ove sad centrale mislim da sam ih produljio luster klemama. Kako bi to mogao napraviti najbolje i urednije kad bi svaku paricu trebao produljiti za par metara? Jel se smije nafrkati žica i onda s 20w lemilicom i malo tinola zalemiti ili je to opasno za žicu?
Hvala