Nakon dosta izbjegavanja raznih Android "čajna" boxova dao sam šansu slijedećem:
http://www.links.hr/?naziv=android-m...kl=363.700.002
Uglavnom, ukratko - CPU A9 8726-M3, GPU MALI 400, 1 gb DDR3 memorije, 4 gb -flash, 2X USB 2.0, SD CARD reader, LAN 10/100, N wireless, optički SPDIF OUT...
Iako su mi savjetovali da uzmem gotovo duplo skuplji ATV1200 koji ima dual core A9 Amlogic 8726-MX odlučio sam već ako ću uzalud baciti novce, neka ih bude što manje...
Izgled: - Uređaj je izrađen od glatke plastike, kompaktan, malih dimenzija. Svi su utori dovoljno razmaknuti tako da nema gužve kod štekanja potrebnih kablovinja... Na prednjem dijelu se osim USBova i utora za karticu nalaze dvije kontrolne ledice, IR i tipka za gašenje. Uz uređaj dolazi jednostavni daljinski upravljač sa 17 tipki. U istoj trgovini moguće je nabaviti i Airmouse ili rf tipkovincu
Hardware: - Kako sam već naveo - CPU A9 8726-M3, GPU MALI 400, 1 gb DDR3 memorije, 4 gb -flash.
Ono što me zainteresiralo je to što je uređaj gotovo identičan PIVOS XIOS DS, uređaju čiji su se tvorci okrenuli XBMC-u i to onom na LINUX platformi. Naravno, od tada su se pojavili XBMC LInux izdanja i za ostale generički iste ili bar slične uređaje...
Software:
- ANDROID - ver 4.0.4. - dobro i relativno kratko uređaj boota u 10-tak sekundi. U osnovnoj instalaciji dolaze aplikacije koje su nam već poznate ranije s Android telefona. Bitno je naglasiti da uređaj dolazi ROOTan, dovoljno je instalirati Superuser.apk i Titanium backup i mogu se maknuti neželjene aplikacije kao npr Navigacija. Za sad sam samo testirao reprodukciju Videa sa CIFS-a sa FREENas servera. Instalirao sam MX Player, ubacio DTS kodeke, a server sam otvorio pomoću ES File Managera koji se pokazao stabilnijm (bar kad je CIFS u pitanju) od CIFS Managera. Mx Player uredno radi HW dekodiranje 1080p MKV fajla od 30 GB sa CIFS-a, ali ono što mi se ne sviđa što tijekom HW dekodiranja nije moguće Zoomirati niti raširiti sliku. Za nevjerovati je da to ipak odradi drljavi stock MOVIEPLAYER, ali umjesto naših ŠČĆŽĐ prikazuje kineske znakove. Ovo mi ipak daje nadu da je moguće "hardverski" promjeniti omjer slike i zumirati je samo čekamo da neko složi dobar player. DTS i AC3 se downmiksaju i idu kroz HDMI bez problema. Za sada nisam puno prčkao po ostalim aplikacijama - standardne poput Facebooka rade OK, dok mi se Chrome znao srušiti, ali vidim da nisam jedini...
- LINUX - S obzirom da se na službenoj Geniatech stranici pojavio XBMC Linux M3 image odlučio sam ga isprobati. Naravno još ima dosta bugova, ali vidim da je dosta jak community koji radi na ispravljanju grešaka.
XBMC je fluidan, radi većina dodataka - npr. Icefilms i slično. Stvari koje ne rade su: WIFI, statička IP kod LAN-a, ali radi na DHCP-u. Što se tiče videa, opet sličan problem kao i u Androidu. Kod 1080p rezolucije sučelja Video se ne može zumirati ili raširiti, ali kod 720p sve radi! Kažu developeri da je do drivera... Ide sve bez trzanja sa CIFS i sve radi puno brže nego na Androidu...
Toliko za sad...