Zanimljiva tema
Iako ste otišli u smjeru Asrockovih ploča, vratio bih se na temu temperatura Ivy Bridge procesora. Kupovina Ivy Bridge procesora, pogotovo ovih popularnijih za overclocking - 3570K i 3770K, je čini se stvarno prava lutrija. U početku sam mislio da su time zahvaćeni raniji inženjerski primjerci ovih procesora, no čini se da se ta anomalija nastavila u velikoj mjeri i kod retail primjeraka.
Postoji mnoštvo oprečnih mišljenja o tome koliko je pasta koja je korištena na tim procesorima kriva kod grijanja istih. Pasta i neravan IHS su definitivno jedan od glavnih krivaca. Ako ste naišli na loš primjerak potrefit će vas i jedno i drugo, a skidanje/poliranje IHS-a i promjena paste će rezultirati drastičnim poboljšanjem temperatura (do jedne mjere, kasnije o tome). Ako ste naišli na nešto bolji primjerak, vjerojatno ćete imati nešto bolje temperature, te vam poliranje IHS-a i promjena paste neće donijeti neke veće pomake (na bolje) u smislu temperatura. To je jedan razlog zašto jedni tupe jedno, a drugi tupe drugo po pitanju skidanja IHS-a i loše paste; no jedno je sigurno-Intel je napravio traljav posao. Kolega
elina koji je prije nekoliko mjeseci skidao IHS je najbolji primjer da promjena paste zaista igra ulogu.
Bilo je spomena o porastu napona dizanjem frekvencije. Potrefio me poprilično loš primjerak-ES, visok VID, neravan IHS i loša pasta

Što god da sam stavio na procesor, jednostavno nije davalo neke pomake na bolje. Overclockingom se također nije proslavio, jer ga ubijaju temperature. Pa evo i nekih rezultata koje sam napravio:
Konfiguracija je: i5 3570K (ES) i Maximus V Gene. Hlađeno dobrim starim Venomousom i Corsairovim SP120 ventom (2350rpm model).
i5 3570 @ 3.5 GHz, 1.01 V - load: 54°C
-undervoltan
i5 3570 @ 4.2 GHz, 1.08 V - load: 62°C
- ne mogu naći screenshot, no temperature su bile 63°C za najtopliju jezgru.
- 4.2GHz se pokazalo kao optimalna kombinacija za svakodnevni rad
i5 3570 @ 4.5 GHz, 1.27 V - load: 83°C
i5 3570 @ 4.6 GHz, 1.37 V - load: 100°C
i5 3570 @ 4.7 GHz, 1.42 V - load: 101°C
-nestabilno
*navedena najtoplija jezgra
**naponi koji su prikazani na CPU-Z prozoru su više manje oni koji su u stvarnosti (mjereno multimetrom), u kombinaciji sa Ultra High LLC-om.
Ovo je najbolji primjer što je loš IB i odgovor nekima na temi koji misle "neće valjda baš mene posrati"

Ogromni skokovi u naponima nakon 4.2 GHz. A nakon prelaska 1.3V, teško koje će hlađenje (bilo odlično zračno ili vodeno) izvući stvar. 1.3V se ne čini puno, no u kombinaciji sa lošim IHS-om, može biti poprilično problematično. Drug Brko je po meni napravio najbolju kombinaciju - Z77 ploča i 2600K. Nijedan 3770K na zraku ne pobija tu kombinaciju. Magarac doduše ima dosta dobar primjerak 3770K koliko vidim.