Citiraj:
Originally posted by Darth Revan
khm...sta se u HR moze kupiti HDTV televizor??? s tim da PS3 i Xbox 360 podrzavaju rezu na TV 1080i a tko ima takvu TV , ima li uopce u Hr bilokakav HDTV?
|
Ma gluposti, ja sam prvi Philipsov HDTV skoro kupio 1992 (IDTV tada), kad je bio prezentiran zajedno sa Thompson grupom (tadasnji Telefunken,Saba,Grundig,Nordmende) i konkurentskim Sony.
Vjerovali ili ne, puni funkcionalni modeli su postojali jos sredinom 1988/89. No kao i obicno, ispred vremena.
Tad sam gutao tehnologiju, dok mi jedan Philipsov (na moje cudjenje) inzinjer koji je bio bas na prezentaciji nije odmahnuo rukom i rekao "Ako bude od ovog nesto i za 20 godina, bit ce cudo" Bio je i vise nego u pravu, no tad sam jos tek ucio o tim igrama. Bas sam nedavno CK-u u naletu tehnofilije pokazivao prospekt tog Philipsa.
Kad je HTV pukom srecom dobio na poklon od stranaca za vrijeme Eurosonga (1989/90) u zagrebiji opremu za prvi ikad prenos stereo TV prenos, sjecam se kad mi je poznanik tonski urednik pricao koliko su se preznojavali kad su isli racunati koliko opreme trebaju nakupovati a baciti stare kako bi to mogli iskoristiti a da se ne obrukaju pred donatorima. Za HDTV, potrebno je pobacati sve od poda do plafona van iz studija! Konzole,Skopovi,Kamere,...necu ni pomisljati nabrajati dalje. To je financijski ciklus koji si mogu preko bare i poneki igraci na dalekom istoku i mega potentne privatne televizije.
U EU po onome sto znam, samo 3SAT ima bas efektivno sve uvjete "od poda do stropa" uz kamere koristi i mega skupe Pana/Kodak filtere za jos filmskiji tretman, doduse, kvaliteta slike 3SAT-a i njihovih ultra visokoh kriterija se vidi i kad odasiljau "normalne" ( PAL/625 prenose, te vec dugo odskacu tehnickom kvalitetom i bez HDTV-a. Vec nekih 10-tak godina 3SAT ima svaki dan emisije u Wide formatu a vrlo cesto (za one koji mogu reproducirati) u full
1250 linija (2xPAL 625) Imaju i drugi Wide ali samo 3Sat 1250.
Kraljica svih HDTV stanica na planetu je NHK Japanska kuca.
Svrha je dobiti (konacno) finocu unutrasnjeg detalja filmske 35mm kamere i imati rezoluciju koje je postojala vec u 80-ima ali zbog pohlepe nije stigla u domove. Tu je svakako uletila i najveca prevara DVD
Preko bare je lako iz studija prebacivati filmove (mada ne pre cesto) no glavna muzara za HDTV su zivi prenosi (kosarka,ragbi...)kao i naj novije serije. Pre malo je efektivnog materijala koje ima HDTV rezoluciju (!250) tako da takav TV je neupotrebljiv u punom smilslu, jer samo Wide = nista, osim za one koji misle 24h gledati 3SAT, sto i nije losa ideja, buduci da im u kulturi nitko nije ravan.
Na Sat-u sve vise ima Wide programa, ali jako malo ima $ za pravi HDTV prenos.
Do tada, ovakve igre ce biti jednini (nesavrseni)
nacin ili se
preseliti
Kad jos tu dodjemo mi, koji serije i filmove dobivamo u paketu sa vecinom EU zemalja, ono sto nam posalju primamo bez pogovora, jasno da ce zbog ciijene paketa, HDTV ce postati prioritet taman kad IceFisherman upozna tuvokovu svekrvu.
Obicne igrarije, uzimati to radi PS-xy-a
Wide format je sjajan (puni) ali osim formata, tolika rezolucija za igre je zbilja besmislena i samo smicalica za prodavanje vise kutija.