View Single Post
Staro 03.03.2013., 13:43   #30
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Sličan problem, ali je u pitanju matična. Napuhnula su se 2 kondića. Našao sam zamjenske istih karakteristika (6,3V/3300uF), ali je problem da moja lemilica od 30W nije ni zagrijala lem na ploči da bi ih mogao zamijeniti. Koliko jaku bi trebao nabaviti za taj posao? Ili mi treba neki poseban model/vrsta.
Prokleti RoHS i kositar bez olova
Uzmi kositar u žici, otopi ga lemilicom na spojevima kondenzatora koje ne možeš odlemiti. Tako će otopljeni kositar provesti toplinu do spoja i kondenzator će se moći lako izvaditi. Nemoj nikako silom da ne iščupaš cijelu rupu i prekineš vodove na nekoliko slojeva.

Citiraj:
Autor ShanTech Pregled postova
Dva takva kondenzatora su spojena u seriju, a ukupni napon na serijski spojenim kondenzatorima se dobiva zbrojem vrijednosti. Znači, 200 + 200 = 400.

E yebiga, kasnim
Aha, previdio sam to da su dva komada u seriji. Iako mi je ta konfiguracija malo čudna, kad se kondenzatori istog kapaciteta spoje u seriju naponi se zbrajaju, ali se kapacitet dijeli sa dva. Dakle potrebni su kondenzatori duplog kapaciteta pa sve skupa opet dođe na isto kao da je korišten jedan sa odgovarajućim naponon.
Night je offline   Reply With Quote