Prije svega Snipe i Nikky hvala na opsežnim odgovorima...
Za "glavni" ruter
Glavni router: DHCP - ON?
Sniper., ako stavim glavnom ruteru DHCP on , a koliko sam skuzio DHCP je neka džiba koja omogucuje ruteru automatsko dodjeljivanje IP adresa, hocu li moci onda svojim kompijuterima dati na adapteru manualno IP adresu , tj. da mi ima stalnu IP adresu jer bi htjeo s vremena na vrijeme da prebacujem neke stvari mrezom??? (cito sam da za to trebaju stalne IP adrese )
IP: 192.168.1.1
Subnet: 255.255.255.0
Ovo se odnosi pretpostavljam na postavke koje nadjem pod NETWORK / LAN opcijama modema, i one su mi po defaultu takve...
Getaway: 192.168.1.1 - e ovo mi malo niej jasno na sta mislispod ovim gateayom rutera? jer jedino gdje vidim gateway rutera je pod WAN opcijom , a WAN connection type mi je dynamic IP, i onda on pokupi meni se cini sam sa modema ip i masku i gateway koji je u mom slucaju (bar tako pise ) 93.180.100.1 ??? Jos am dole chekiro "use these DNS server" i zadao sam mu servere za koje mislim da su orginalno od moga operatera , jer sam eto opet čitao da su ti kao najbolji ako se imaju???
Drugi router: DHCP - OFF, i ovo stavi u rucne postavke, i AP mod. S tim da enkrpcija i ime mora biti isto ko i glavni ruter.
Mislim da mi miej ovaj repeater taj ap mod koji mi treba da siri signal.., tj ovako stoji
Wireless AP / Wireless Repeater, e sad ovo enkripcija se misli vjerovatno na pass Key Type ili? koji je u mom slucaju WPA-PSK/WPA2-PSK,
192.168.1.2
255.255.255.0
192.168.1.1 - ako ima u ponudi
Ovo je sve ovako sada postavljeno , gateway je bio prije ali stajalo 0.0.0.0, sad sam stavio 192.168.1.1
Pod ime mislis na WIRELESS opciji SSID? i to sam stavio sada isto...tj.,
Local SSID: i SSID of Root-AP su isti...
....................................................................................................
Nikky
"Zaboravio si definirati operatera i time njegove... "
Operater je telemach , nekadasnji mocable, i koliko sam vidio meni ruter pokupi automatski dnsove od njih, i onda sam te ostavio...
DHCP Settings - Enable, pool 192.168.1.100 - 192.168.1.199
Taj dio mi je malo nejasan , tj. htjeo bih da mogu prebacivat podatke izmedju kompova za sto trebaju stalne ip adrese, hoce li onda taj DHCP skontat koje su uzete adrese za stalne i izbaciti ih iz "poola"., i mogu li ja ovaj pool prosirit od recimo 5 do 199 na ovoj 4toj numeraciji ip-a.??
A takodjer bi htjeo da se mogu i mobitelom spajat preko wirelesa , bez da moram u mobitelu ukucavat manualno IP gateway i dnsove...
Wireless - SSID=drMarin1, Region=EU ili neka EU zemlja (zavisi šta nudi), za "glavni" ruter
Wireless - SSID=drMarin2, Region=EU ili neka EU zemlja (zavisi šta nudi), za repeater/ap
E sad me ovo malo buni posto ako sam dobro razumio snipera ovi SSID-ovi bi trebali biti isti???
E sad ovo sto se tice universal moda, meni je ta opcija checkirana pod
REPEATER MODE unutar wireless settingsa gdje pored imam takodjer ovu WDS opciju... Takodjer kada sam podesavao mod na taj ap/repeater, imam opciju da kliknem i nadjem signal sa glavnog modema i pokupim automatski. I koliko sam vidio poslje to radi.. Tj. prosiri mi signal....