View Single Post
Staro 01.03.2013., 23:12   #1
drMarin
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Feb 2013
Smile POSTAVKE WIRELES MREŽE I ŠIRENJE WI -FI SIGNALA - POSTAVKE

Pozdrav , imam problem gleda namještanja postavki .. svasta sam "čeprko",pa ću probat ukratko da objasnim..
Naime cilj je bio da proširim signal po cijeloj kući , od 3 kata...
Internet je kablovski, i potrebno je iz prizemlja rasirit signal po kuci. Ja sam to odradio u pocetku ovako..
Uredjaji su :
TP Link WR340G http://www.tp-link.us/products/details/?model=TL-WR340G
kao ruter koji je skopčan na modem, i na još jedan komp koji mi nema wireles karticu.
I na drugom katu je:
WR743ND http://www.tp-link.com/en/products/d...del=tl-wr743nd
koji bi trebao sluziti kao prosirivac signala. E sad posto nisam imao blage veze o mrezenju malo sam čeprko , i postavio sam opcije ovako.

Postavke prvog rutera su ovakve: adresa defaultna mu je:
192.168.1.1
Kod drugog tog rutera sam stavio 192.168.2.1 i postavio ga na wireles repeater mode. (wireles ap/wireles repeater).
DHCP sa disable isao na oba sada.

I onda sam kucao manualno ip postavke tj. npr.
IP kompa 192.168.1.120
maska 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1
taj gateway sam morao kucati i za kompijutere koji su hvatali signal i od drugog rutera tj . onog sto sluzi kao AP. Malo mi cudno ali ne razumjem se bas.
i dnsove standardno ukucam one koje nadjem u WAN postavkama, tj. od ISP-a.

Problem je bio da su ljudi povremeno ostajali bez interneta.,??? Uglavnom nije islo kako treba .

Evo sad zadnju promjenu koju sam napravio jeste da sam IP od rutera koji je na na katu, promijenio u 192.168.1.2,. kontajuci da ga nesto ne zbrkava ona adresa sa dvicom na 3coj poziciji u adresi.

Jeli ovo sad OK, ili trebam nesto drukcije da radim?
Da napomen da sad imam internet u prizemlju na ovom kompu koji je spojen direkt kablom na ruter "glavni"., i imam takodjer internet na drugom kompu koji je usb wireles stickom spojen na signal koji vjerovatno takodjer od "glavnog" rutera iz prizemlja.