Ne znam koliko je dobra ideja, jasno je kako ovdje google nema jasnu viziju. Ovdje se naočale tretiraju kao standalone uređaj što je, bar po meni promašaj, kao što je i smartwatch koncept kao standalone promašaj. Htio bih pojasniti što mislim pod time.
Mislim da je ključno u ovoj fazi usavršiti NFC komunikaciju kod "wearable computinga", a ovaj glass projekt je upravo to. E sada ja to vidim kao kombinaciju više uređaja.
1. a) Transparent naočale s kamerom i baterijom te NFC-om koji komunicira s bazom koja je primjerice na remenu, dakle bez SOC-a.
1. b) Kamerica/projektor s običnim staklima koji imaju premaz koji podržava projektor. Naravno vlastita baterija i isto bez SOC-a.
- Ključno kod ovakve stavke je mogućnost nošenja dioptrijskih leća, te da je taj kamera/projektor/baterija/NFC dio odvojiv i da recimo ima bliskopoljno punjenje ili popularno rečeno "bežično".
2. Baza. Baza bi bila potpuno novi tip uređaja koji bi trebao imati dobru bateriju i klasični ARM SOC s NFC like tehnologijom/ LTE i slične current tehnologije, ali i mogućnost slanja podataka na 2-3 uređaja barem (ne nužno istovremeno), te da je lako odvojiva od remena ili bilo čega gdje se kvači i da ima "bežično punjenje", dizajnom na tragu recimo ipod shufflea
3. Kao dodatak na priču više nije potreban smartphone već klasični dlanovnik, ali lišen glavnog SOC-a. Dakle nešto tipa ipod Touch, ali s NFC like protokolom. Dakle samo ekran, NFC i dobra baterija jer stvar komunicira s "bazom" na remenu ili gdje već. Ovo ne znači da se smartphone uklanja već da ovo postaje potpuno nova kategorija. Ovakav "bežični monitor" naravno mora imati bežično punjenje.
4. Dodatak na priču je i sat koji isto ima samo ekran, NFC i bateriju.
Trenutno se tehnologija u mobilnom prostoru previše duplira i relativno je teška zamjena komponenti u smislu recimo samo novi SOC.
Ovime dobivamo čisti konfigurabilan model kao i na PCu, dakle taj dio 1. i 2 i 3 i 4. neovisno su zamjenjivi za puno manje novca neovisno jedan o drugom, ali i neobavezno o tome što u danom trenutku želimo koristiti. Mislim kako je to budućnost, a ovime google ne ide tamo, a koliko vidim nitko ne ide na ovaj način tamo jer je smartphone trenutno i dlanovnik i baza, a google ne gradi glass čak ni oko smartphonea.
Mislim da je tu iduća mobile revolucija, kad se "konfiguracija" odvoji od "monitora" jer eto povijesno PC kao puno starija platforma je svoj procvat upravo tada doživjela, a mislim da onaj tko bude imao softver da to sve poveže na svim uređajima će ostvarit dominaciju na ovom području.