Tema: K3 Telekom
View Single Post
Staro 23.02.2013., 09:42   #2
hafthorr
Premium
Moj komp

hafthorr's Avatar

Datum registracije: Jan 2013
Keter Air je slovenska firma koja je uzela stari koncept mikrovalnog multipointa na 10-10.3 Ghz te bazira cijelu mrezu na tome.

Konkretno postoje 2-3 firme u svijetu koji rade tu opremu. U razgovoru sa tehnickim direktorom jedne poznate svijetske firme koja proizvodi mikrovalne uredaje sam dobio informacije da je to dosta problematican sustav koji radi "hit & miss". Ali sad druge strane cuo sam od kolega u Mariboru da sustav radi "ok".

Koliko mi je poznato glavni POP im je na Ucki, kolocirani na tornju od OiVa.

Uglavnom .. nacelno bi trebao moci dobiti recimo 10/1 mbit i TV da sljaka.

Kako imaju 300Mhz frekventnog opsega, previdam da koristeci cijeli raspoloziv spektrum bi mogli gurati .. lila 1Gbit po sektoru.

Koristeci 64QAM za downstream i QPSK za upstream, teoretski domet bi trebao biti ... hmm 10km(?).

Sam "internet" je baziran na docsis sustavu, tako da mozes ocekivati neki kablovski modem.

Koliko znam mogu gurati 70 kanala televizije na sustavu.

Napomena ovo je sve teoretsko znanje, Keter Air koristi opremu koju je razvio sam i/ili licencirao od trece strane.

Licencu za cijelu hrvatsku su dobili na 5 godina i moraju platiti 5 miliona kuna kroz to vrijeme,sto znaci da samo za licencu im odlazi ~85,000 kuna mjesecno. Ako racunas da povlacenje 3.5 kilometra kabla (48 niti) u zagrebu recimo te kosta ~100,000 kuna + lila 14000 godisnje najma DTKa ... vidi se velika teoretska isplativost sustava.

Zadnje izmijenjeno od: hafthorr. 24.02.2013. u 16:06.
hafthorr je offline   Reply With Quote