View Single Post
Staro 15.02.2013., 18:15   #11
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Postoji jedna kontradiktornost u cijeloj priči o DC seriji diskova, osim same potrošnje koja se u nekim (write) situacijama penje na 8+W.

Primjerice, očigledno Intel ne planira s ovom prinovom napasti dio tržišta velikih enterprise klijenata koji su isključivo bitne performanse. Prvenstveno zbog načina konekcije (SATA umjesto SAS), maksimalne potrošnje, ali i (kako mi se čini) devijacija maksimalnih pristupnih vremena u ekstremnim uvjetima.

Upravo ona su u SSD enterprise svijetu ipak nešto slabija točka ove platforme - bilo da je uzrok tome izostanak SAS konekcije, slabije performanse novog kontrolera u tim uvjetima ili naprosto nedorađeni firmware koji se ne snalazi najbolje u ekstremnim situacijama gdje kontroler u komunikaciji sa ugrađenim DRAM cache-om ne ostvaruje najbolji hit rate.

Koliko sam shvatio, došlo je do promjene veličine page file-a na 8 kB, što se prema nekim testovima pokazalo kao itekakav kamen spoticanja pri radu sa podacima najmanje veličine (512B-4kB).

Vjerojatno će se ovom serijom Intel prvenstveno orijentirati na manje zahtjevne profesionalne klijente gdje se naglasak stavlja na pouzdanost i umjereno opterećenje podatkovnog sustava pri radu sa prometom pretežite veličine 8kB ili veće, što praktički već spada u klasu workstation korisnika.

U ovom području sa umjerenim brojem diskova ova povećana potrošnja vjerojatno neće toliko doći do izražaja. Ukoliko se gleda isključivo iz perspektive kapaciteta, 800GB model praktički zamjenjuje 2/3/4 diska iz prethodne 710 serije koja se bazirala na kapacitetima od 100/200/300GB, pa se na taj način donekle i anulira razlika u potrošnji.
dh41400 je offline   Reply With Quote