View Single Post
Staro 04.02.2013., 12:30   #251
Tachikoma
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Feb 2013
Small form factor matične ploče

Pozdrav. Imam nekoliko pitanja koja će možda biti čudna, iako znam najosnovnije stvari glede hardwarea, nisam toliko dobar (zasad) u tome jer nisam nikad obraćao puno pažnje tome.

Dakle, 2009. godine sam dobio laptop HP 4515s NX507EA kojemu je matična brzo otišla (navodno česta stvar na ovoj seriji). Tad je bio pod garancijom i sređeno je, ali se matična opet pokvarila prije nekoliko mjeseci. Matičnu ne mogu naći jer uglavnom matične stradaju i ne znam koga više pitati. Još uvijek ima laptopa na tržištu koji su slabiji od njega i to mi je glavni razlog zašto ga želim popraviti jer to ne vidim kao hrpu smeća, taj laptop vidim kao hrpu funkcionalnih dijelova i jednim pokvarenim.

U međuvremenu sam naletio na neke članke o small form factor standardima i vidio sam da neki tipovi matičnih ploča idu u aute, radi manje veličine su prikladniji i na nekoliko mjesta je pisalo da koriste mobilnu tehnologiju (pretpostavljam da se time misli na komponente kakve se koriste u laptopima).

Htio bih vas pitati je li to stvarno tako ili sam krivo shvatio? Isto tako, ako nije problem da me uputite na neku od domaćih firmi koje prodaju takve matične (ako je to točno). Ako ne, znate li (pouzdano) mjesto odakle mogu nabaviti matičnu ploču koja će raditi barem godinu dana. Nisam u mogućnosti kupiti novi laptop, a ovaj nije tako slab, a od prodaje za dijelove vjerojatno ne bih puno zaradio.

Hvala.
Tachikoma je offline   Reply With Quote